Skip to main content

Kanak-Kanak Berusia 80 Tahun
Kanak-kanak 8 tahun ini terperangkap dalam badan 80 tahun.


Seorang kanak-kanak di United Kingdom menderita sejenis penyakit pelik yang menyebabkan dia menjadi tua pada kadar yang sangat pantas.

Ashanti Elliot-Smith, kanak-kanak berusia 8 tahun ini memiliki tubuh seperti seseorang yang berusia 80 tahun, disebabkan oleh sejenis penyakit yang dinamakan Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome (hgp).


Lebih dikenali hanya sebagai Progeria (dari 'progeros' kata Yunani, yang bererti 'tua sebelum waktunya), penyakit ini adalah hasil dari suatu keadaan genetik yang sangat pelik di mana proses penuaan dipercepat.

Menurut The Sun, Ashanti didiagnosis menghidap Progeria hanya beberapa minggu sebelum ulang tahun pertamanya. Walaupun fungsi kognitif badannya adalah serupa dengan rakan-rakan seusianya, namun dia hanya mempunyai berat sekitar 12 kg.

Kanak-kanak yang menghidap Progeria sering menderita perkara-perkara yang biasanya kelihatan pada orang yang jauh lebih tua, seperti sakit sendi kaku, dislokasi pinggul dan berat, penyakit jantung progresif.
Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


sumber: http://acidcow.com, http://www.emirates247.com
 

Comments

 1. dy comel...tp sayangnyer..
  kesian kat dy

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. curious case of benjamin button.. penah tgk x cite niey.. mcm sma ja... hmm... lau btol lah la jd cmnie... huiii.... speechless...

  ReplyDelete
 4. @sham-inn penah, tp dlm cite tu dia lahir sbgai org tua, mati sbg bayi...yg ini pula dia mmg lahir sbgai bayi tp beransur2 jd tua dgn trlalu pantas...

  ReplyDelete
 5. dina rasa kasihan dgn die honestly rasa simpati

  ReplyDelete
 6. bersyukurlah kita x jd camtu...
  peringatan dari Allah supaya kita melihat & berfikir....

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.