Tuesday, February 22, 2011

Kanak-Kanak Berusia 80 Tahun
Kanak-kanak 8 tahun ini terperangkap dalam badan 80 tahun.


Seorang kanak-kanak di United Kingdom menderita sejenis penyakit pelik yang menyebabkan dia menjadi tua pada kadar yang sangat pantas.

Ashanti Elliot-Smith, kanak-kanak berusia 8 tahun ini memiliki tubuh seperti seseorang yang berusia 80 tahun, disebabkan oleh sejenis penyakit yang dinamakan Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome (hgp).


Lebih dikenali hanya sebagai Progeria (dari 'progeros' kata Yunani, yang bererti 'tua sebelum waktunya), penyakit ini adalah hasil dari suatu keadaan genetik yang sangat pelik di mana proses penuaan dipercepat.

Menurut The Sun, Ashanti didiagnosis menghidap Progeria hanya beberapa minggu sebelum ulang tahun pertamanya. Walaupun fungsi kognitif badannya adalah serupa dengan rakan-rakan seusianya, namun dia hanya mempunyai berat sekitar 12 kg.

Kanak-kanak yang menghidap Progeria sering menderita perkara-perkara yang biasanya kelihatan pada orang yang jauh lebih tua, seperti sakit sendi kaku, dislokasi pinggul dan berat, penyakit jantung progresif.
Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


sumber: http://acidcow.com, http://www.emirates247.com
 

Entri-Entri Berkaitan.....

12 comments:

 1. dy comel...tp sayangnyer..
  kesian kat dy

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. curious case of benjamin button.. penah tgk x cite niey.. mcm sma ja... hmm... lau btol lah la jd cmnie... huiii.... speechless...

  ReplyDelete
 4. @sham-inn penah, tp dlm cite tu dia lahir sbgai org tua, mati sbg bayi...yg ini pula dia mmg lahir sbgai bayi tp beransur2 jd tua dgn trlalu pantas...

  ReplyDelete
 5. dina rasa kasihan dgn die honestly rasa simpati

  ReplyDelete
 6. bersyukurlah kita x jd camtu...
  peringatan dari Allah supaya kita melihat & berfikir....

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails