Jika sebelum ini tebu menjadi sumber utama gula, bagaimanapun penemuan baru pokok stevia yang mampu menggantikan fungsi pemanis semakin mendapat tempat di hati ramai orang.
Fakta Ringkas:
- Stevia atau nama saintifiknya Stevia Rebaudianna adalah tumbuhan herba dari keluarga Chrysanthemum yang mengandungi glikosida pada daunnya termasuk lebih 10 peratus steviosida.
- Stevia mengandungi rasa manis 200 hingga 300 ganda lebih tinggi daripada gula tebu. Ini bermakna seseorang itu tidak perlu mengambil gula dalam kuantiti yang banyak untuk memaniskan secawan kopi atau membuat kek.
- Stevia boleh dianggap sebagai gula alternatif dalam nutrisi pemakanan yang mengandungi hampir tiada kalori, bebas karbohidrat dan tidak bertoksik.
- Ia baik untuk digunakan oleh pesakit diabetes selain boleh digunakan dalam industri pemakanan. Stevia boleh dijadikan sebagai salah satu ramuan dalam proses pembuatan kek, biskut dan sebagai bahan penambah perisa dalam makanan.
- Hasil kajian yang dijalankan mendapati stevia mempunyai kesan terabai pada kadar glukosa gula. Ia terjadi akibat daripada steviosida, oleh sebab itu stevia hanya memberikan rasa manis tetapi tidak mempunyai glukos.
sumber: kosmo
Sedikit kalori... Tiada karbohidrat... Tiada toksin... Lebih baik dari gula tebu... Penemuan yang besttt!!!!
ReplyDelete@LennMommaChubby benda ni dh lama discovered, just baru nk dikomersialkan j..
ReplyDeleteada tanam kat umah..mudah2an hidup dan membesar dgn baik..
ReplyDeleteMarilah bersama-sama kita membongkarkan!!
ReplyDeletehttp://plantsteviatruth.blogspot.com/
yeah..!! baru tadi ade ceramah kat sekolah.!! HAHAHA..
ReplyDeletememang BEST !!
arggh ak kne wt reserh psal stevia.. nmpk cm sonang jo tp cmno nk extrect dia smpai jd gula putih..msti ad gne chemical gak an.. tbu klu spe tau mle2 wne htam la.. mcm stevia gak..mle2 wne dark yellow...
ReplyDeleteapa ini bagus untuk penderita diabetes ya ?
ReplyDeletetrims
Penemuan yang bagus, Perlu ditingkatkan lebih lanjut untuk Pemanfaatan daun sTEVia.
ReplyDelete