Monday, January 31, 2011

[Video]- Tarian 1000-tangan Yang Menakjubkan

Memang menakjubkan betol tarian 1000 tangan ni. Hebat! Sampaikan Encik Billy sendiri sudah terkagum tahap dewa dah. Apa yang hebatnya? Kalau nak tahu sila layan video dan baca info di bawah...itupun kalu nak tahu je la, kalu tanak takpe.. :))

Info Ringkas: 
  • Tarian ini dinamakan sebagai tarian Thousand-Hand Guan Yin, menampilkan tarian formasi tangan yang mengagumkan berdasarkan kepada beberapa elemen Buddha yang dinamakan bodhisattva.
  • Apa yang menakjubkan ialah, kesemua penari yang terlibat adalah pekak (tidak dapat mendengar). Mereka adalah ahli persatuan Chinese Disabled Persons' Performance Art Troupe.
  • Tarian ini dinarikan oleh 21 penari. Bergantung hanya pada signal atau arahan daripada pelatih yang berada di 4 penjuru pentas, penari-penari luar biasa ini mampu mempersembahkan sebuah tontonan visual yang spektakular.
  • Tarian ini dipersembahkan di pentas antarabangsa pertama kalinya pada majlis penutup Sukan Paralympics Athens 2004. Kini, ia sudah menjelajah ke lebih daripada 40 negara di dunia.
 

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

Related Posts with Thumbnails