Thursday, January 13, 2011

Gambar-Gambar Asal Kapal Titanic






Kagum sungguh En. Billy dengan kecanggihan kapal pelayaran terkenal Titanic. Bayangkanlah, time tu baru sj kot tahun 1912, tapi teknologi yang dimiliki oleh diorang tersangatlah canggih. Walaupun kapal ni hanya menggunakan kuasa wap (arang batu), tapi teknologi ni boleh dikira canggihlah buat masa tu. Lagi pula, ia kapal penumpang terbesar di dunia pada waktu itu!

Di bawah ni, gambar-gambar dokumentasi awal kapal Titanic sebelum ia tenggelam.

 Titanic di Thompson Graving Dock

 Ist Class Grand Staircase


 Ist Class Gymnasium

 Lawrence Beesly di dalam Gymnasium

 RMS 'Olympic' dan 'Titanic' sebelah menyebelah.

 10 April 1912; Berlepas dari So'ton


 Underway

 Kipas untuk menggerakkan kapal. Bandingkan dgn saiz manusia di bawahnya.

 Titanic ketika dalam pembinaan

 Titanic's Boilers

 Enjin kapal dari bhg tepi

 Titanic slides into the Lagan

 Ditambat dgn tali di pelabuhan

 Titanic propeller shaft installation

 Tiket Kapal Titanic Kelas 3


Kat bawah ni pula SOS yg dikirim Kapal Titanic ke Kotra Birma sebelum tenggelam.

Fakta Ringkas: 
  • RMS Titanic atau juga SS Titanic merupakan kapal yg kedua dari 3 kapal penumpang gergasi yg dibina bertujuan untuk memonopoli perniagaan perjalanan trans-Atlantik.
  • Ia dimiliki oleh Syarikat White Star Line dan dibina di gudang kapal Harland dan Wolf. Ia merupakan kapal penumpang berkuasa wap terbesar di dunia ketika itu.
  • Ketika pelayaran pertamanya, Titanic melanggar bongkah ais pada pukul 23:40 (waktu kapal), iaitu pada 14 April 1912 dan tenggelam sekitar 2 jam 40 minit kemudian pada pukul 2.20 pagi.
  • Semasa pelayaran, kapal ini membawa sejumlah 2227 penumpang. Sedangkan jumlah bot keselamatan yg ada hanya cukup untuk menyelamatkan sejumlah 1178 orang shj. 
  • Bencana ini mengorbankan 1517 orang dan dikenali sebagai bencana terhebat dalam sejarah dunia.

sumber: wikipedia dan thesun

Entri-Entri Berkaitan.....

31 comments:

  1. orang cakap ada agenda sebalik titanic.. apa ek?

    ReplyDelete
  2. @Wan Zulqhairi

    agenda? agenda pe tu? ceciter..nk tau gk nie..

    ReplyDelete
  3. Teknologi mereka sangat canggih, kesilapan meramalkan "Iceberg" itu menyebabkan kemalangan yang dasyat..

    Karikatur

    ReplyDelete
  4. perlu juga diketahui bahawa ia bukan soal teknologi pembinaannya, tetapi telah memberi impak yang besar dan anjakan paradikma kpd semua sistem keselamatan pelayaran ketika ini. Kebanyakkan sistem keselamatan pelayaran sekarang dilaksanakan atas kesilapan besar bencana titanic. Jangan hairan jika dalam kapal ada kapak kecemasan. ini diadaptasi dlm tragedi titanic. Sekarang juga didapati setiap jaket keselamatan dilengkapi dengan lampu dan wisel, juga diadaptasi dari titanic. Bilangan dan rekabentuk bot kecemasan. Teknik pembinaan digumbal secara menyeluruh selepas tragedi ini. Dimana sebelum ini dindind kapal dilekatkan dengan paku, namu selepas itu diganti dengan teknologi kimpalan. Reka bentuk juga diubah secara besar-besaran. Dan banyak lagi. Maka titanic terkenal bukan kerana filem tetapi itu adalah kesilapan teknologi terbesar dalam sejarah perkapalan.

    Pelajar,
    Sains Nautika dan Pengangkutan Maritim,
    Universiti Malaysia Terengganu.

    ReplyDelete
  5. titanic dibina dngn keangkuhan..
    tenggelamnya hanya dlm smalaman..
    mmg tragikk kn..
    kebenarannya hanya d ketahui berpuluh tahun selepas ia tenggelam..
    apa2 pun post ini mmg menarik..

    ReplyDelete
  6. @bksempoi thanks bro for the info n opinion..dat very true, kesilapan yg dilakukan titanic tlh mngubah sistem keselamatan pelayaran ketika ini.dan contoh2 yg diberikan juga sgt signifikan.cuma mgkin, kesilapan teknologi terbesar yg dikatakan tu menjadi perintis kpd 'kesempurnaan' pd masa kini..

    ReplyDelete
  7. @toyolkiut 'titanic dibina dngn keangkuhan'..setuju!

    ReplyDelete
  8. titanic dibina dengan keangkuhan dan ego:
    YES!!!

    salah seorang daripada mereka berkata.

    "tidak akan ada lagi kapal yang akan dibina lebih besar dari ini"
    "ia dibina dengan teknologi yang terkini dan tidak akan tenggelam"

    ReplyDelete
  9. dahsyatnyer...huhhuhu..thanks for da info..

    ReplyDelete
  10. one of the most thing design kapal tu sendiri..bulkhead (dinding partion stiap bhgn) x ditutup spenuhnya..spt membuat dinding yg xsmpai ke siling..sbb tu bila satu compartment pecah, air bleh msuk ke seluruh bhgn kapal..tu la punca kapal tu tenggelam.lpas 1912 satu bdn khas ditubuhkn dipanggil IMO(International Maritime Organization) dorg kaji semula dan slpas tu setiap kapal kna dibina dgn 'watertight bulkhead' ( dinding tutp penuh smpai siling)..so bila satu bhgn bocor, air hnya msuk dlm compartment tu shj dan xkan msuk bhgn lain.dan kapal msih lg dlm keadaan stabil..selpas tu teknologi perkapaln smkin bertambah maju dan ketat..

    ReplyDelete
  11. dan FYI, masa design stage setiap kapal dikira tahap kestabilannya spaya kapal tu msih lg stabil even dah dimasuki air

    ReplyDelete
  12. @Puteri0409 tenkiu sudi berkongsi...byk info en. Billy dapat

    ReplyDelete
  13. TITANIC is just my interest ever..suke sgt sume info y berkaitan dgnnye..xkire dr stage design, construction n even d reason of d sinking!
    thanks 4 d info guys ^^

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. uff sy sgt obses dgn titanic! mekasehhh all..byk sy dpt kat sni

    ReplyDelete
  16. Quality articles or reviews is the key to be a focus for the users to visit the web
    site, that's what this website is providing.
    Here is my blog pompe funebri roma

    ReplyDelete
  17. It's amazing to go to see this website and reading the views of all friends concerning this article, while I am also zealous of getting know-how.
    Also see my web page > we buy houses fast for cash PA

    ReplyDelete
  18. It's going to be finish of mine day, however before end I am reading this fantastic piece of writing to increase my experience.
    My homepage ... android tablet pc

    ReplyDelete
  19. Malaysia & Singapore & brunei greatest on-line blogshop for wholesale & supply korean add-ons, accessories,
    earstuds, choker, rings, bracelet, hair & bracelet accessories.
    Deal 35 % wholesale discount. Ship Worldwide
    Also see my web page: unemployment.ohio.gov

    ReplyDelete
  20. Malaysia & Singapore & brunei finest online blogshop for wholesale & supply korean accessories, accessories, earstuds, necklace, rings, hair, bracelet & bracelet add-ons.
    Deal 35 % wholesale discount. Ship Worldwide
    My blog post ... kawat stitching

    ReplyDelete
  21. hello there and thank you for your information – I've certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but slow loading instances
    times will very frequently affect your placement in
    google and can damage your high quality score if advertising
    and marketing with Adwords. Anyway I'm adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon.
    Here is my homepage :: click through the following post

    ReplyDelete
  22. This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.

    Brief but very accurate information… Appreciate your sharing this
    one. A must read article!

    Have a look at my web blog ... become
    Also see my web page - http://balllifting.com/

    ReplyDelete
  23. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I
    will return once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way
    to change, may you be rich and continue to guide other people.



    my site - 37718

    ReplyDelete
  24. Hello there, I discovered your web site by way of Google whilst looking for a similar subject, your site got here up, it seems to
    be great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just was aware of your weblog via Google, and located that it is really informative. I'm going to be careful for brussels.
    I'll appreciate if you happen to proceed this in future. Lots of other people will likely be benefited out of your writing. Cheers!

    Here is my homepage ... http://eifelboard.net/index.php?do=/profile-10116/info

    ReplyDelete
  25. led tap: The New Technology The need for shower heads has sprung up with rising water shortage problems. bathroom accessories technology has evolved as many companies have understood the importance of water conservation. Companies have introduced significant changes to their showerhead technology to use less water, while giving the same water levels and quality. kitchen tap that feature the push-on mixer are best for old bathrooms, as they do not require any plumbing behind the bath tap.

    ReplyDelete
  26. Define the coating on the lenses. Anti-reflective plastic glasses coating, scratch resistant coating, anti-fog coating and ultraviolet treatment are among the extras which make a lens do better.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails