Skip to main content

Asal Usul Perkataan 'OK'


'OK' bermaksud 'ol korrect?' ataupun allright?


Ternyata tak ramai yang tahu asal usul perkataan ini, padahal boleh dikatakan setiap hari kita menggunakannya. So apa kata anda ambil sedikit masa, baca artikel di bawah...banyak membaca, luas pengetahuan.Hehe..

 Nota ringkas Cikgu Sejarah:
  • Dikatakan bermula sekitar tahun 1839 di kota New York dan Boston di mana penggunaan bahasa slank dan singkatan mulai diterima pakai
  • Contohnya, singkatan "KY" asalnya 'know yuse', "OW" untuk 'oll wright', "KG" untuk 'know go', "NS" untuk 'nuff said' dan sebagainya lagi termasuklah singkatan "OK" (oll korrect) itu sendiri.
  • Dalam kebanyakannya, hanya singkatan "OK" yang masih bertahan. 
  • Perkataan "OK" mula popular pada tahun 1840 ketika satu pilihanraya diadakan di New York di mana seorang calon yang bertanding Martin Van Buren menggunakan kata "OK" sebagai slogannya. Nama panggilan Van Buren adalah 'Old Kinderhook' dan ini digunakan oleh penyokongnya untuk membentuk satu kumpulan yang dinamakan 'O.K Club', yang bermaksud 'oll korrect dan Old Kinderhook'. Namun ini memberikan kesempatan kepada lawan Van Buren untuk mengejek penyokongnya sebagai kelompok yang buta huruf.
 Lain-lain fakta menarik tentang OK:
  • perkataan ‘okey-doke’ pertama kali muncul tahun 1932, asalnya dari kebiasaan orang British yang mengucapkan OK berbunyi ‘okie’. yg kemudian dibawa ke amerika, dimana orang amerika membunyikannya dengan versi ‘e’ yg lebih panjang, sehingga muncul karya-karya sastera berunsur sajak
  • orang-orang yunani yg bermigarasi ke amerika namun kemudian kembali lagi ke tanah airnya disebut oleh orang yunani sebagai ‘okay-boys’, disebabkan mereka telah mengadaptasi kebiasaan orang amerika yang mengucapkan kata OK
  •  Bentuk kata kerja OK awalnya muncul pada tahun 1919 yang ditulis sebagai “okeh”, yang merujuk dengan kata orang Choctaw (orang asli amerika yang ada dibahagian tenggara amerika) “okeh”, yang bererti “it is so”. Namun pada tahun 1929, ejaan ini diganti dengan oke, yang telah cukup banyak bertahan sampai hari ini.

 sumber: http://www.kaskus.us
sumber gambar: http://peoplesdesignaward.cooperhewitt.org

Comments

  1. Gan…..
    Blognya bagus banged..

    Ajarin saya ya….

    Mampir juga nih ke blog saya yang jelek banged…
    http://hpcartridgerefills.com

    Kita tukeran link juga….!!! :)

    ReplyDelete
  2. owh.. baru tau.. okie dokie! hihi :D

    ReplyDelete
  3. Hp refill: makaseh mas sudi mampir ke blog gue.gue udah mampir ke blog lho

    wakiyuddin: ok! hehe

    nadirah: yup, okie dokie

    ReplyDelete
  4. wow, tak pernah tahu semua ini. terima kasih kerana memberitahu

    ReplyDelete
  5. paradoks hati: menarik ke..moga bermanfaat!

    Fasihah: yep, ok2

    Sepi: hehe..welkam

    ReplyDelete
  6. HAHAHHA AAH KN AKU XPENAH PIKIR SINGKATAN OK TU DR MANE......

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.