Skip to main content

Sebab Mengapa Facebook Berwarna Biru


Bagi yang belum tahu, ini satu fakta yang menarik tentang Facebook. Kenapa Facebook berwarna biru?

Mengikut petikan sebuah majalah, The New Yorker, pengasas Facebook Mark Zuckerberg merupakan seorang yang buta warna merah dan hijau, sehingga warna yang dapat dilihatnya paling baik adalah warna Biru.


The reason Facebook is blue: Zuckerberg is colorblind
. According to The New Yorker, Zuckerberg is red-green colorblind, which means the color he can see best is blue. That also happens to be the color that dominates the Facebook website and mobile app. 

“Blue is the richest color for me,” he told the magazine. “I can see all of blue.”



Emil Kostov sends this note on why Facebook maybe sticking with blue:
It is part of their well planned Marketing plan. Most colors distract and make the human eye focus on them while blue act as a transparent palette for 65% of time spending watching the main background aka index space. It is well known also that blue color is the nirvana for the brain, as well green. Well, their choice make the competition envy most of the time.

The Original Facebook

Gambar di bawah ini merupakan desain asal Facebook yang dikenali pada asalnya dengan nama thefacebook.com .


Anda perlu mempunyai sebuah .edu email address bagi membolehkan anda membuka sebuah akaun Facebook. Laman ini sememangnya berwarna biru sejak dulu lagi. Pada ketika ini, keahlian Facebook hanya terbuka kepada pelajar-pelajar universiti di sekitar US sahaja.



Warna Biru- The Webs' Favourite Color

Facebook bukanlah satu-satunya laman web yang berwarna biru. Satu kajian menarik yang dilakukan oleh Color Lovers, menyatakan bahawa warna biru merupakan warna yang paling popular dan dominan bagi lebih dari 100 top sites di dunia diikuti oleh warna merah.




sumber: http://www.labnol.org


Comments

  1. thanks billy for the info..i dah share with my frends fb

    ReplyDelete
  2. owh, aku baru tau. haha.
    1st time gak rasanya tgk thefaceebook.com

    ReplyDelete
  3. btl ke nih? xtau pulak..tanx for the info Mr. Billy..:)

    ReplyDelete
  4. pergi kat google..search image..
    tekan " bendera israel"..sama x macam facebook..:-)

    ReplyDelete
  5. Anonymous: ye ke? thnx for info :))

    ReplyDelete
  6. le rabun ghopenye.. isk isk. tapi takpe. disebabkan kite, die suda jadi orang kaya kaya

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Keindahan 'Sungai BIRU' atau 'Blue Lagoon' di Alor Setar, Kedah

Lebih dikenali sebagai Sungai 'Ayaq Biru' dikalangan penduduk setempat, ratusan pengunjung dari pelbagai kawasan datang silih berganti untuk menyaksikan keindahan panorama itu yang dikatakan pertama kali berlaku.

[Gambar] Kemunculan Gunung Berapi Anak Krakatau Yang Muncul Dari Laut Sejak 1929

Seperti ditulis dari Geo Magz, Majalah Geologi milik Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM), Gunung Anak Krakatau lahir ke permukaan laut pada 15 Januari 1929.