Skip to main content

Professor Termuda di Dunia

Pada usia 18 tahun lagi, dia sudah diiktiraf sebagai seorang professor.

Inilah dia, Alia Sabur professor termuda di dunia yang diiktiraf oleh Guinness Book of Record

Lagi fakta dan gambar menarik Alia Sabur:

  •  Lahir pada 22 Februari 1989 di New York City, kini berusia 21 tahun.
  • Meninggalkan pengajian di sekolah awam setelah menerima tawaran melanjutkan pelajaran di State University of New York pada usia 10 tahun.
  •  Memperoleh degree pada usia 14 tahun dengan pencapaian cemerlang; summa cum claide. Kemudian memperoleh master dari Drexel University pada tahun 2006.
  • Pada tahun 2008, dia dilantik sebagai professor of mathematics pada usia 18 tahun di Konkuk University, Seoul, South Korea. Diiktiraf oleh Guinness Book of World record sebagai professor termuda di dunia menggantikan Colin Maclaurin yang memegang rekod itu sejak 1717.
 
 

sumber: wikipedia

Comments

  1. nak jadi professor gak!!!professor Klon~~hihi

    ReplyDelete
  2. haha professor klon nk ganti pak nil ka? jahat kot profesor klon tue..

    ReplyDelete
  3. bestnyerrrr....dye umur 22 baru nak start phd.giler otak ape die neh ade..huuuuu

    ReplyDelete
  4. Dye: eh umo 22 da nk start phd? waa mantap tu.saya ni degree pn blom abeh..huuhu

    ReplyDelete
  5. muda2 dh jadi prof..terbaek la..

    ReplyDelete
  6. shinju: agaknya dia byk mkn kismis kot..tu yg jd pandai.hehe

    sweetsal: respek kot ngn dia ni!

    ReplyDelete
  7. she's super genius.
    jealous!
    kalau genius macam dia kat US tu ada kelas persendirian dimana sistem pembelajaran selaras dengan kebolehan dia.
    kalau kat malaysia takde lagi kot kelas macam tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.