Saturday, October 30, 2010

Professor Termuda di Dunia

Pada usia 18 tahun lagi, dia sudah diiktiraf sebagai seorang professor.

Inilah dia, Alia Sabur professor termuda di dunia yang diiktiraf oleh Guinness Book of Record

Lagi fakta dan gambar menarik Alia Sabur:

  •  Lahir pada 22 Februari 1989 di New York City, kini berusia 21 tahun.
  • Meninggalkan pengajian di sekolah awam setelah menerima tawaran melanjutkan pelajaran di State University of New York pada usia 10 tahun.
  •  Memperoleh degree pada usia 14 tahun dengan pencapaian cemerlang; summa cum claide. Kemudian memperoleh master dari Drexel University pada tahun 2006.
  • Pada tahun 2008, dia dilantik sebagai professor of mathematics pada usia 18 tahun di Konkuk University, Seoul, South Korea. Diiktiraf oleh Guinness Book of World record sebagai professor termuda di dunia menggantikan Colin Maclaurin yang memegang rekod itu sejak 1717.
 
 

sumber: wikipedia

Entri-Entri Berkaitan.....

9 comments:

  1. nak jadi professor gak!!!professor Klon~~hihi

    ReplyDelete
  2. haha professor klon nk ganti pak nil ka? jahat kot profesor klon tue..

    ReplyDelete
  3. bestnyerrrr....dye umur 22 baru nak start phd.giler otak ape die neh ade..huuuuu

    ReplyDelete
  4. Dye: eh umo 22 da nk start phd? waa mantap tu.saya ni degree pn blom abeh..huuhu

    ReplyDelete
  5. muda2 dh jadi prof..terbaek la..

    ReplyDelete
  6. shinju: agaknya dia byk mkn kismis kot..tu yg jd pandai.hehe

    sweetsal: respek kot ngn dia ni!

    ReplyDelete
  7. she's super genius.
    jealous!
    kalau genius macam dia kat US tu ada kelas persendirian dimana sistem pembelajaran selaras dengan kebolehan dia.
    kalau kat malaysia takde lagi kot kelas macam tu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails