Skip to main content

Kembar Siam Ajaib

Kelahiran kembar siam adalah fenomena yang jarang-jarang sekali berlaku. Dalam kebanyakan kes, kembar-kembar siam ini dipisahkan sejak kecil lagi bagi mengelakkan komplikasi ketika membesar kelak.

Namun gambar-gambar di bawah ini membuktikan terdapat beberapa kembar siam ajaib yang boleh hidup secara normal tanpa melakukan pembedahan pemisahan. Jom kita usha...



Lagi gambar-gambar dan fakta menarik:








Fakta ringkas kembar Siam:
  • Kembar siam berlaku pada setiap 200,000 kelahiran
  • 40-60 % kembar siam dilahirkan bernyawa, 35% pula dapat hidup hanya sehari. 
  • Kadar jangka hayat bagi kembar siam adalah diantara 5-25%
  • Lebih kurang 70% kembar siam berjantina perempuan
  • Penggunaan istilah Siamese twin berasal drp sepasang kembar lelaki, Eng and Chang Bunker yang lahir di Thailand (Siam) pada tahun 1811. Mereka menjadi terkenal setelah menjelajah keseluruh dunia untuk mengadakan persembahan sirkus sebelum berkahwin dan menetap di US. Mereka dikurniakan sedozen anak.  
Eng and Chang Bunker

Eng and Chang Bunker bersama keluarga besar mereka

Comments

  1. diaorang selesa macam tu ..
    mungkin dah serasi..
    sebab tu tak nak buat pembedahan kot..

    ReplyDelete
  2. wah (^-^) baru tau asal nama kembar siam ;) terima kasih menyampaikan..tambah ilmu saya hari ni ;)

    ReplyDelete
  3. diana: myb itu slh satu sebabnya. tp rasanya sb diorg tanak amik risiko..takut slh sorg atau kedua2nya pula meninggal

    aneesa: sesama.moga bermanfaat!

    ReplyDelete
  4. cite kembar siam ni....ade movie dorg buat...tp kisah seram!!!!!!

    ReplyDelete
  5. gamba first tu mcm citer cat and dog :)

    ReplyDelete
  6. nadey: owh, cita pe ek?

    Fatihah: hahah, agakla...tp ni the real one, manusia betul! hehe

    ReplyDelete
  7. baru tau asal usul nama kembar siam ni..

    ReplyDelete
  8. ssh plak nk kawin nnt.. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.