Thursday, October 21, 2010

4 Filem Wajib Tonton 2011

Filem-filem Malaysia sekarang ni makin canggih. Memang sesuai dgn taste Billy  yang suka cite ala2 sains fiksyen  dan banyak CGI. Berikut adalah filem2 yang Billy rasa wajib Billy tonton pada tahun depan. 


1. Filem Hikayat Merong Mahawangsa

video
     
Filem yang sangat ditunggu-tunggu. Berkisar tentang kesultanan tertua di Malaysia, lebih tua daripada kesultanan Melaka. Menariknya filem ni, ia menggabungkan bukan sahaja tamadun Melayu, malah tamadun empayar Rom dan China. Tengok trailer nampak cam gempak. Harap2 cerita pun gempak juga.

Syarikat produksi: KRU Films
Arahan: Yusri Ab Halim
 Bahasa: English(70%), Melayu (30%)
Pelakon: Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrikorman, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida


2. Filem Mantera

video
    
Juga antara filem yang paling ditunggu-tunggu. Cerita ni ala-ala filem Transformer dan filem Ironman tetapi versi Melayu. Menggunakan teknologi CGI canggih, filem ini merupakan kerjasama antara produksi Malaysia dan produksi Rusia. Memang teruja nak tengok filem ni. 

Syarikat produksi: Flare Studios Sdn.Bhd Spacetoon International
Arahan: Mohd Aliyar Ali Kuthy
Bahasa: Melayu, English
Pelakon: Syah Indrawan (Tomok) Shiqin Kamal Faezah Elai Wael Al Masri Dasha Kamaliya Jayson Lee Yit Zhing Yank Kassim Release date: 2010


3. Filem HAQ

video
Ini bukan cite the Hulk. Nama saja macam cite the Hulk tapi cite ni berkisar pasal kuasa superhero yang dianugerahkan kepada dua orang adik beradik. Salah seorang drp mereka berubah menjadi jahat, maka terjadilah pergaduhan antara kuasa jahat dan kuasa baik. Cite ni macam cerita Dragon Ball pun ada jugak.

Syarikat produksi: KasehDia Pictures dan Black Box Pictures
Arahan: Fairuz Loy dan C.L Hor
Bahasa: Melayu
Pelakon: Zul Huzaimi, Nanu Baharudin, Adi Putra, Raja Farah dan Fatimah Abu Bakar 


4. Filem Libas

video

Ini macam cite soccer kid, tapi berkisar tentang permainan tradisi, Takraw. Agak menarik untuk ditonton tapi efek CGI yg digunakan agak berlebihan pula...harap2 real movie nanti best le. 

Terbitan: MDAG Marketing Sdn Bhd
Arahan: Jurey Latif 
Bahasa: Melayu, Siam
Pelakon: Rosyam Nor, Scha dan Zek Zamri 

 

Entri-Entri Berkaitan.....

6 comments:

  1. filem mantera tu xleh bla .....adoiii yg lain mmg mcm menarik lahhhh

    ReplyDelete
  2. pergh.. libad tu cambest ja.. huhu..

    ReplyDelete
  3. mantera ngan merong tuh macam best. trailer pun gempaq. harap2 la filem die nanti best. :)
    HAQ mcm xbest je..macam cerita biasa. skema ahh. Libas tuh..haha. CGI memang agak lebih2 tp tunggu je la nanti. :)

    ReplyDelete
  4. terbaek ahh citer melayu. sape kate melayu tak boleh buat mcm holywood. huh

    ReplyDelete
  5. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found
    that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
    I will be grateful if you continue this in future.
    Many people will be benefited from your writing.

    Cheers!

    Feel free to surf to my web blog; iphone 5 design

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails