Wednesday, August 18, 2010

Kapal Udara Terbesar di Dunia


Fakta:
  • Panjang - 71.62 meter
  • Diameter - 19.18 meter
  • Syarikat - E-Green Tecnologies, berpangkalan di US
  • Harga - AS$7.8 juta (RM25.7 juta)
  • Dibina menggunakan sejenis bahan nipis tetapi 10 kali ganda lebih kukuh berbanding besi
  • Dibekalkan dengan 7 beg berisi gas helium
  • Bergerak pada kelajuan 56 km sejam.




Ketua Pegawai Eksekutif E-Green Technologies, Mike Lawson berkata," ia cukup perlahan untuk menikmati pemandangan dari udara, boleh membawa kargo sehingga berat 907 kilogram pada ketinggian 6,000 meter dan boleh dikawal dengan menggunakan alat kawalan jauh atau dikendalikan oleh seorang krew.

Kapal itu akan melakukan misi mengukur kelembapan bumi dengan kerjasama Universiti Old Dominion dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan milik AS..


Entri-Entri Berkaitan.....

7 comments:

  1. besarnya~ leh muat umah bape bijik eh dalam tu~

    ReplyDelete
  2. Nak buat jalan2 menikmati permandangan ok la, kalo nk buat utk travelling mmg xla.. slow sgt.

    ReplyDelete
  3. mcm best jer..rasa lbh selamat..

    ReplyDelete
  4. wahhhhh..dah boleh main futsal kot dlm kapal terbang nih

    ReplyDelete
  5. memang sangat besar kan...bukan setakat satu padang futsal sj, malah dua tiga padang pun muat sekaligus

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails