Skip to main content

Kapal Udara Terbesar di Dunia


Fakta:
  • Panjang - 71.62 meter
  • Diameter - 19.18 meter
  • Syarikat - E-Green Tecnologies, berpangkalan di US
  • Harga - AS$7.8 juta (RM25.7 juta)
  • Dibina menggunakan sejenis bahan nipis tetapi 10 kali ganda lebih kukuh berbanding besi
  • Dibekalkan dengan 7 beg berisi gas helium
  • Bergerak pada kelajuan 56 km sejam.




Ketua Pegawai Eksekutif E-Green Technologies, Mike Lawson berkata," ia cukup perlahan untuk menikmati pemandangan dari udara, boleh membawa kargo sehingga berat 907 kilogram pada ketinggian 6,000 meter dan boleh dikawal dengan menggunakan alat kawalan jauh atau dikendalikan oleh seorang krew.

Kapal itu akan melakukan misi mengukur kelembapan bumi dengan kerjasama Universiti Old Dominion dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan milik AS..

Comments

  1. besarnya~ leh muat umah bape bijik eh dalam tu~

    ReplyDelete
  2. Nak buat jalan2 menikmati permandangan ok la, kalo nk buat utk travelling mmg xla.. slow sgt.

    ReplyDelete
  3. mcm best jer..rasa lbh selamat..

    ReplyDelete
  4. wahhhhh..dah boleh main futsal kot dlm kapal terbang nih

    ReplyDelete
  5. memang sangat besar kan...bukan setakat satu padang futsal sj, malah dua tiga padang pun muat sekaligus

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.