Wednesday, June 30, 2010

Nasi Goreng Cina


Bahan-bahan:

2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan udang rebus
1 bawang besar saiz sederhana
½ cawan kacang pea separuh masak
2 tangkai cili merah — hiris
400 gm nasi sejuk
2 biji telur
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - dimayang


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hingga sedikit coklat.
2. Masukkan nasi dan goreng beberapa minit sambil dikacau.
3. Ketepikan nasi dalam kuali dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
4. Kacau selama 3 minit.
5. Masukkan udang, kacang pea, garam dan lada sulah secukup rasa. Tutup api.
6. Hidangkan nasi goreng dengan daun ketumbar dan hirisan cili sebagai hiasan.

Entri-Entri Berkaitan.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails