Skip to main content

5 Fenomena Yang Dijangka Berlaku Susulan Kemenangan President Donald Trump!

Siapa sangka, seorang bintang realiti TV, penaja pertandingan ratu cantik, seorang taikun hartanah yang tidak pernah mempunyai pengalaman dalam politik, dipilih menjadi President Amerika Syarikat. Sesuatu yang mengejutkan seluruh dunia, bahkan sebahagian rakyat Amerika sendiri! Berdasarkan ucapan-ucapan Trump sepanjang kempen president, berikut 5 fenomena menggegar dunia yang dijangka bakal berlaku susulan kemenangan itu:
1. Imigresen: Membina Tembok Mexico

Trump membuat cadangan yang kelihatan unfeasible bahawa beliau akan membina sebuah tembok di sepanjang sempadan antara Mexico dan Amerika Syarikat - dan kemudian memaksa Mexico untuk membayar segala kos yang diperlukan.

Anggaran kos projek bercita-cita tinggi adalah kira-kira $ 8 bilion  - yang mana Trump berkata, pihak berkuasa selatan sempadan perlu memikul tanggungjawab untuk mengawalnya.

Trump antara lain turut berikrar dalam hal imigresen termasuk cadangan seperti:
 • Kawalan imigresen 'baru' untuk meningkatkan gaji dan untuk memastikan bahawa pekerjaan terbuka yang ditawarkan terlebih dahulu kepada pekerja-pekerja Amerika'
 • Utamakan pekerjaan, upah dan keselamatan rakyat Amerika'
 • Melindungi kesejahteraan ekonomi pendatang sah dengan membendung kemasukan pekerja asing yang tidak terkawal.2. Keselamatan Negara dan Pertahanan: Lebih banyak senjata Nuklear


Jika dia dipilih sebagai Presiden, Trump akan mempunyai akses kepada nuklear - sesuatu yang menakutkan, di mana mungkin perang dunia ke-3 boleh meletus!
Apa maksudnya? Well, Trump sebenarnya menggunakan angka ini:
Meningkatkan saiz Tentera AS kepada 540,000 tentera.
350 kapal di Tentera Laut Amerika Syarikat
Tentera Udara Amerika Syarikat dengan 1,200 jet pejuang 
Menambah Kor Marin Amerika Syarikat kepada 36 batalion
Beliau juga berkata beliau akan melabur dengan serius dalam sistem pertahanan peluru berpandu' - yang boleh bertindak sebagai amaran kepada cita-cita nuklear Kim Jong-un ke atas Korea Utara.


3. Politik dunia: berakhirnya impian negara Palestin (semoga tidak!)
Trump adalah penyokong kepada pelobi Yahudi, yang mana membiayai sebahagian besar kempen pilihanrayanya. 
Dengan majoriti Republikan (yang favor kepada pelobi Yahudi) menguasai the House, adalah tidak mustahil dasar luar Trump akan mimihak kepada Israel (negara majoriti Yahudi)


4. Dasar Luar: Kekalkan Keamanan melalui 'Kekuatan' - perang!
Trump mempunyai ikrar untuk mengekalkan 'keamanan melalui kekuatan'
Dia bercakap banyak tentang mengalahkan ISIS melalui kerjasama dengan 'sekutu Arab dan rakan-rakan di Timur Tengah.
Dia mahu meneruskan operasi bersama gabungan tentera secara agresif, kerjasama antarabangsa untuk memotong pembiayaan mereka, mengembangkan perkongsian perisikan dan peperangan siber untuk mengganggu propaganda pengganas.


5. Perdagangan Bebas: TPPA berkuburrr....
Satu perkara yang kita tahu tentang Trump adalah dia tidak bersetuju dengan perdagangan bebas. Peso Mexico telah mengesan kemungkinan Trump untuk menang; apabila matawang itu menjunam susulan reaksi terhadap perobohan yang dijanjikan dalam Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA). Anda boleh menganggap bahawa Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) berakhir juga.
Perjanjian itu telah disahkan oleh Presiden Obama dan, pada satu masa, oleh Clinton. Tetapi itu adalah sebelum perjanjian itu dirundingkan sepenuhnya, dan sebelum senator berpengaruh di sayap kiri Clinton, iaitu Bernie Sanders dan Elizabeth Warren, memaksa Clinton untuk turut menentang TPP. Trump pula tidak memerlukan pengaruh sesiapa. Dari hari-hari awal kempen lagi , beliau telah mengkritik idea TPP dengan menyatakan ia telah menjejaskan nilai-nilai teras Amerika.


source: http://metro.co.uk/, http://qz.com/, http://www.telegraph.co.uk/

Comments

 1. kembalinya jaman diera josh bush. yang memerangi kaum muslim

  ReplyDelete
 2. betul mungkin inilah saatnya awal perang dunia 3

  ReplyDelete
 3. semoga warga palestina selalu diberi kekuatan

  ReplyDelete
 4. I really appreciate your post. Thanks for sharing such an useful information.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan