Skip to main content

10 Negara Dengan Kelompok Yahudi Terbesar di Luar Israel

Di negara manakah orang-orang Yahudi di luar Israel, yang jumlahnya paling banyak? Dan bagaimana kesannya? Selama ini tidak banyak data dan peta demografi orang-orang Yahudi di seluruh dunia yang diketahui umum.


Dan, nampaknya jumlah kewujudan orang-orang Yahudi itu, jumlah mereka, sebanding lurus dengan pengaruh mereka didalam pelbagai bidang kehidupan.

Data-data ini dapat memberikan sebuah gambaran yang mendalam pada tahap kebijakan setiap negara, yang berkaitan dengann politik, ekonomi, perdagangan, pertahanan/keamanan, budaya dan ilmu pengetahuan, teknologi/informasi, dan bidang pertanian.

Semakin banyak jumlah orang Yahudi di sebuah negara, semakin kuat pengaruhnya terhadap aspek-aspek kebijakan pemerintahan di sesebuah negara. Ini sudah menjadi fakta yang sifatnya umum. Negara-negara yang jumlahnya penduduk Yahudi cukup banyak, maka negara itu, sudah betul-betul berada dalam ‘genggaman’ golongan Yahudi.


Ini kerana mereka membangun jaringan yang sangat kuat, berdasarkan hubungan darah (kaum), ideologi (agama), dan kepercayaan atau mitos bahawa bangsa Yahudi adalah bangsa pilihan ‘tuhan’. Inilah gambaran peta dimografi orang-orang Yahudi di seluruh dunia, setidaknya data ini, memuat 10 negara, yang paling banyak penduduknya orang Yahudi :

Tentu, yang pertama Israel, yang jumlah penduduknya 5.313800 juta (40% dari total populasi Yahudi dunia). 


Di luar Israel, 9 negara dengan jumlah Yahudi paling banyak adalah : 


  1. Amerika Syarikat jumlah Yahudi 5.275 juta (40% dari total populasi Yahudi dunia)
  2. Perancis jumlah Yahudi 491,000 orang  (3.8% dari total populasi Yahudi dunia)
  3. Kanada jumlah Yahudi 373,000 orang (2.9% dari total populasi Yahudi dunia)
  4. United Kingdom jumlah Yahudi 297,000 orang (2.3% dari total populasi Yahudi dunia)
  5. Rusia 228,000 orang (1.7% dari total populasi Yahudi dunia)
  6. Argentina jumlah Yahudi 184,000 orang (1.4% dari total populasi Yahudi dunia)
  7. German jumlah Yahudi 118,000 orang (0.9% dari total populasi Yahudi dunia)
  8. Australia jumlah Yahudi 103,000 orang (0.8% dari total populasi Yahudi dunia)
  9. Brazil jumlah Yahudi 96,000 orang (0.7% dari total populasi Yahudi dunia).
  10. Ukraine jumlah Yahudi 70,000 orang (0.5% dari total populasi Yahudi dunia)Dari data ini golongan Yahudi yang paling banyak diluar Israel, berada di Amerika yang jumlahnya mencapai 5.275 juta (40% dari total populasi Yahudi dunia), maka Amerika sebagai negara ‘super power’, yang mempunyai pengaruh secara global, baik dibidang ekonomi, perdagangan, petahanan/keamanan, dan berpengaruh sangat luas.

Di Amerika yang sangat terkenal budaya ‘lobby’ Yahudi, yang sangat berpengaruh seperti AIPAC dan JAC, yang semuanya mempengaruhi kehidupan nasional Amerika. Jadi dengan jumlah golongan Yahudi yang banyak, dan sudah masuk dalam seluruh lembaga/ badan awam di Amerika, maka melihat kondisi seperti ini, betapa Amerika sekarang ini, para pemimpin Israel sudah mengganggap Amerika sebagai tanah air mereka. Dan, Israel dengan mudah menentukan kebijakannya terhadap negara dan pemerintah Amerika.


Selain itu, beberapa negara Eropah yang sangat strategik iaitu Perancis, UK dan Jerman, juga terdapat populasi Yahudi yang besar. Disamping Rusia yang sejak zaman Tzar, orang-orang Yahudi sudah mempunyai pengaruh yang sangat penting dalam kehidupan politik Rusia. Sebahagian pemimpin politik dan ideologi  Parti Komunis Rusia adalah Yahudi. Seperti Karl Marx, Lenin, Stalin dan lainnya. Bahkan, sekarang orang terkaya kedua di Rusia, Roman Abromovich, yang memiliki kelab bolasepak Chelsea, juga berketurunan Yahudi.

Semua negara Barat, yang tergabung dalam kelompok G.8 (Kelompok Negara Industri), di negara mereka masing-masing terdapat jumlah Yahudi yang banyak, dan umumnya mereka mempunyai pengaruh yang sangat penting. Namun, semuanya yang menjadi ‘episentrum’ (pusatnya) adalah di Tel Aviv. Sedangkan, negara-negara lainnya, seperti Amerika, Perancis, Kanada, UK, Rusia, dan Jerman, mereka hanya menjadi ‘proxi’ (tangan) Israel.sumber: http://www.atjehcyber.net


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.