Skip to main content

Wow, Terdapat 45 Juta Jenis Bunga di Taman Raksasa Ditengah Padang Pasir Ini!

Pernah terbayang sebuah taman bunga berwarna warni dengan jutaan jenis bunga yang terletak ditengah-tengah padang pasir? Iya, ianyanya bukan di Eropah atau di negara-negara beriklim sejuk, tetapi terletak ditengah-tengah padang pasir dengan suhu yang panas!


Dubai Miracle Garden adalah taman bunga terbesar di dunia, berlokasi di Dubailand iaitu di Emiriah Arab Bersatu (UAE). Kawasan seluas 72,000 meter persegi ditumbuhi 45 juta jenis bunga warna-warni dari seluruh dunia. Bunga-bunga ini tidak hanya menghampar indah, tetapi juga dibentuk dalam pelbagai formasi seperti hati, bintang, igloo, piramid, dan pelbagai bentuk lainnya.


Fakta Ringkas:
  • Dubai Miracle Garden dibuka Februari 2013 yang lalu. 
  • Nama syarikat pengembang taman bunga ini adalah Akar. Menurut syarikat ini, adalah tidak mustahil untuk mengembangkan sebuah oasis di tengah gurun pasir, melalui penggunaan air limbah dan irigasi.
  • Tidak hanya indah, display bunga di Dubai Miracle Garden akan terus berganti pada setiap musim. 
  • Kalau di Eropah bunga-bunga akan mati akibat musim sejuk, namun di Dubai, puncak musim sejuk adalah waktunya bunga tumbuh subur. Sebaliknya, Dubai Miracle Garden akan ditutup pada puncak musim panas.
  • Dubai Miracle Garden dibuka setiap hari, 09:00-09:00, dari bulan Oktober hingga akhir Mei. 
  • Taman bunga ini akan tutup pada akhir Mei dan dibuka kembali bulan Oktober disebabkan ketika musim panas, suhu di tempat ini rata-rata mencapai 40 darjah Celcius. Keadaan ini adalah tidak sesuai untuk tanaman bunga.

Lagi gambar-gambar menarik:


sumber: apakabardunia, google image

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.