Skip to main content

Wow, Terdapat 45 Juta Jenis Bunga di Taman Raksasa Ditengah Padang Pasir Ini!

Pernah terbayang sebuah taman bunga berwarna warni dengan jutaan jenis bunga yang terletak ditengah-tengah padang pasir? Iya, ianyanya bukan di Eropah atau di negara-negara beriklim sejuk, tetapi terletak ditengah-tengah padang pasir dengan suhu yang panas!


Dubai Miracle Garden adalah taman bunga terbesar di dunia, berlokasi di Dubailand iaitu di Emiriah Arab Bersatu (UAE). Kawasan seluas 72,000 meter persegi ditumbuhi 45 juta jenis bunga warna-warni dari seluruh dunia. Bunga-bunga ini tidak hanya menghampar indah, tetapi juga dibentuk dalam pelbagai formasi seperti hati, bintang, igloo, piramid, dan pelbagai bentuk lainnya.


Fakta Ringkas:
  • Dubai Miracle Garden dibuka Februari 2013 yang lalu. 
  • Nama syarikat pengembang taman bunga ini adalah Akar. Menurut syarikat ini, adalah tidak mustahil untuk mengembangkan sebuah oasis di tengah gurun pasir, melalui penggunaan air limbah dan irigasi.
  • Tidak hanya indah, display bunga di Dubai Miracle Garden akan terus berganti pada setiap musim. 
  • Kalau di Eropah bunga-bunga akan mati akibat musim sejuk, namun di Dubai, puncak musim sejuk adalah waktunya bunga tumbuh subur. Sebaliknya, Dubai Miracle Garden akan ditutup pada puncak musim panas.
  • Dubai Miracle Garden dibuka setiap hari, 09:00-09:00, dari bulan Oktober hingga akhir Mei. 
  • Taman bunga ini akan tutup pada akhir Mei dan dibuka kembali bulan Oktober disebabkan ketika musim panas, suhu di tempat ini rata-rata mencapai 40 darjah Celcius. Keadaan ini adalah tidak sesuai untuk tanaman bunga.

Lagi gambar-gambar menarik:


sumber: apakabardunia, google image

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.