Skip to main content

Kuala Lumpur Diiktiraf Bandaraya Dengan HOTEL Ke-5 Termurah di Dunia






Kuala Lumpur mempunyai bilik-bilik hotel kelas pertama dengan harga paling berpatutan di dunia (4 atau 4.5 bintang), menurut satu kajian pelancongan antarabangsa.


Menurut Tripindex Room Servive TripAdvisor 2014, ibu negeri Malaysia berada di kedudukan kelima daripada 48 negara, dari segi gabungan harga perkhidmatan bilik dan kadar bilik (RM437.85).

Dari segi kadar bilik, hotel di Kuala Lumpur menduduki tempat keenam termurah di seluruh dunia dengan harga kira-kira RM334.58.

Dari segi barangan berkaitan perkhidmatan bilik, hotel di Kuala Lumpur KL terkeluar daripada sepuluh destinasi berpatutan, dengan harga sekitar RM103.27.

Barang-barang perkhidmatan bilik yang telah disenaraikan dalam 'sebuah bakul barangan' ialah: club sandwich (RM35.01), sebotol air (RM11.21), setin Coca- Cola (RM10.18), sebotol mini vodka (RM18.93), sebungkus kacang tanah (RM9.54) dan sehelai baju yang dibersihkan dengan 'dry-clean' (RM18.40).

Hotel kelas pertama di Jakarta telah disenaraikan sebagai mempunyai kadar gabungan termurah iaitu RM390.92, manakala hotel di bandaraya New York adalah yang paling mahal dengan harga RM1,421.90.

Dari segi barangan perkhidmatan bilik, hotel di Tunis, Tunisia, adalah yang paling murah dengan bakul barangan berharga RM60.65.

Barang-barang yang sama di hotel-hotel di Helsinki menelan kos RM293.07.

Singapura menyaksikan barangan perkhidmatan bilik yang berharga RM205.35, dengan kadar gabungan RM875.54, dua kali ganda berbanding harga hotel Malaysia.


sumber: mstar


Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.