Skip to main content

Tembok Besar China Palsu Dibina Di Indonesia

Dikenali dengan nama Janjang Koto Gadang, ia merupakan tembok besar yang dibina ala-ala Tembok Besar di China. Fakta Ringkas:
  • Tembok ini terletak di antara Kabupaten Agam dan Kota Bukittinggi di Sumatera Barat, yang sebenarnya merupakan jambatan sepanjang 1.7km yang disebut sebagai Janjang Koto Gadang.
  • Jambatan tembok itu menghubungkan dua kota terpisah dan menyajikan pemandangan alam spektakuler berupa hutan tropika serta jurang yang tajam. 
  • Nama Koto Gadang diambil dari sebuah kampung yang berada di bawah kawasan Kabupaten Agam.
  • Desain jambatan ini dibuat mirip dengan The Great Wall of China, namun dalam versi yang lebih kecil. Memerlukan kira-kira 1000 langkah dari Lubang Jepun di Bukittinggi menuju Koto Gadang di Agam.
  • Memerlukan waktu sekitar 20 minit bagi yang bersemangat berjalan, namun bagi yang tertatih-tatih mungkin memakan masa sehingga 1.5 jam untuk sampai di penghujungnya.

Lagi gambar-gambar menarik:


source: http://us.life.viva.co.id


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.