Skip to main content

Tembok Besar China Palsu Dibina Di Indonesia

Dikenali dengan nama Janjang Koto Gadang, ia merupakan tembok besar yang dibina ala-ala Tembok Besar di China. Fakta Ringkas:
  • Tembok ini terletak di antara Kabupaten Agam dan Kota Bukittinggi di Sumatera Barat, yang sebenarnya merupakan jambatan sepanjang 1.7km yang disebut sebagai Janjang Koto Gadang.
  • Jambatan tembok itu menghubungkan dua kota terpisah dan menyajikan pemandangan alam spektakuler berupa hutan tropika serta jurang yang tajam. 
  • Nama Koto Gadang diambil dari sebuah kampung yang berada di bawah kawasan Kabupaten Agam.
  • Desain jambatan ini dibuat mirip dengan The Great Wall of China, namun dalam versi yang lebih kecil. Memerlukan kira-kira 1000 langkah dari Lubang Jepun di Bukittinggi menuju Koto Gadang di Agam.
  • Memerlukan waktu sekitar 20 minit bagi yang bersemangat berjalan, namun bagi yang tertatih-tatih mungkin memakan masa sehingga 1.5 jam untuk sampai di penghujungnya.

Lagi gambar-gambar menarik:


source: http://us.life.viva.co.id


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.