Skip to main content

12 Stesen Keretapi Tercantik di Dunia, Kuala Lumpur di Tempat ke-10





Laman berita terkenal CNN baru-baru ini telah mengeluarkan senarai 'The world's most spectacular train stations' yang mana menyaksikan Stesen Keretapi Kuala Lumpur diiktiraf sebagai antara stesen paling menakjubkan di dunia dari segi seni binanya. Berikut senarai lengkap stesen-stesen tersebut:


1. London's St Pancras International, UK



2. Grand Central Terminal New York, USA



3. Atocha railway station, Spain



4. Li├Ęge-Guillemin station, Belgium



5. Chhatrapati Shivaji Terminus, India



6. Flinders Street Station, Australia



7. Union Station LA, USA



8. Milano Centrale, Italy



9. Dostoyevskaya metro station, Russia



10. Kuala Lumpur Railway Station, Malaysia
 Constructed way back in 1910, Kuala Lumpur Railway Station stands out thanks to its spectacular architectural style, which fuses a combination of Indian, Arabic and Western techniques. Although no longer the Malaysian capital's primary rail hub (a role now performed by the more modern Kuala Lumpur Sentral), commuter trains still regularly pass through the century-old station.


11. Gare du Nord, France



12. Riyadh's new metro system, Saudi Arabia



source: http://edition.cnn.com

Comments

  1. sayangnya, stesen keretapi KL skang ni kosong, sepi, takdak function yg segah dgn senibinanya~

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.