Skip to main content

Tasik Di Atas Tasik di Denmark

Faroe – Pemandangan yang luar biasa di Kepulauan Faroe, Denmark. Bayangkan saja, di sini terdapat sebuah tasik yang berada di atas yang tasik lain. 


Faroe adalah kepulauan yang terletak di antara Iceland dan Norway. Sekelilingnya adalah perairan Lautan Atlantik. Di kepulauan tersebut, terdapat sebuah pulau yang dikenali dengan nama Pulau Vagar yang mempunyai tasik yang unik. Tasik ini diberi nama Tasik Leitisvatn, yang mempunyai keluasan sekitar 3.4 km persegi.

Yang menjadikan tasik ini unik tentu kerana pemandangannya. Jika dilihat sepintas lalu, tasik ini seperti memiliki dua susun permukaan air. Satu permukaan berada di bawah dengan ukuran yang cukup luas dan satu lagi di atasnya dengan ukuran yang lebih kecil.

Namun sebenarnya, pemandangan ini hanyalah ilusi. Sekilas pandang memang tasik ini seperti mempunyai dua tingkat, tetapi sebenarnya ia adalah tasik yang berbeza.

Tasik yang berada hanya 30 mdpl ini memang terbelah dengan sebuah bukit. Jika anda melihat dari posisi yang lebih tinggi, tasik ini terlihat seperti memiliki dua tingkat. Ini kerana bentuk bukit yang tingginya sekitar 100 meter tersebut agak tegak.source: amusingplanet

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.