Skip to main content

(GAMBAR) Proses Pemasangan Kapal Angkasa Space Shuttle oleh NASA

Pesawat ulang alik terbaru milik NASA bakal diterbangkan pada September 2014. Sementara pesawat ulang alik Endeavor telah ditamatkan perkhidmatannya dan disimpan di California Science Center. Pesawat ulang alik ini terbang secara vertikal dan biasanya membawa 3 - 5 angkasawan, bahkan pernah mengangkut 8 angkasawan sekaligus. Kapasitinya dalam keadaan darurat mampu mencapai 11 angkasawan dan mampu membawa muatan seberat 22700 kg. Dengan kepantasan 28,000 kilometer sejam, angkasawan di dalam pesawat ulang alik ini dapat melihat matahari terbit atau terbenam setiap 45 menit. Bayangkan betapa laju dan hebatnya teknologi kapal angkasa ini! Untuk melihat dengan lebih lanjut kecanggihan kapal angkasa ini, apakata kita lihat proses-proses pemasangan kapal angkasa ini yang cukup kompleks!


 


source: wikipedia, gempak.orgComments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.