Skip to main content

Takrifan Wanita Paling Cantik di Ethopia


Konsep dan takrifan mengenai kecantikan dalam setiap kebudayaan amat berbeza-beza. Di dunia barat, wanita cantik adalah mereka yang bertubuh langsing cenderung kurus, berbibir merah dan berpayudara besar.


Berlainan di Ethopia, khususnya pada suku Habsyah. Untuk tampil cantik, wanita Habsyah mengenakan sejenis alat berbentuk bundar di bibir bawahnya. Semakin besar bundarannya, maka wanita tersebut dianggap semakin cantik.

Untuk memasang alat tersebut, mereka harus menanggalkan gigi bahagian bawah sebanyak 3 sehingga 4 gigi. Biasanya pemasangan alat ini dilakukan setahun menjelang wanita tersebut berkahwin. Wanita Habsyah umumnya melangsungkan perkahwinan ketika mereka berusia 15-16 tahun. Sebuah usia yang relatif muda untuk berkahwin.

 sumber: www.memobee.com


Comments

 1. Agak pelik . Haha :)

  ReplyDelete
 2. kalau xsilap ramai negro kat habyshah ni muslim...cenggini lak jadinya

  ReplyDelete
 3. Iya juga konsep mengenai kecantikan dalam setiap kebudayaan itu berbeda-beda

  ReplyDelete
 4. tu bukan cantik tapi menakutkan..overdoing

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.