Thursday, August 22, 2013

(GAMBAR) Mangsa Serangan Gas Beracun Oleh Pihak Tentera di Syria

Ketika dunia tertumpu kepada pergolakan di Mesir, Syria pula digegarkan dengan kejadian pembunuhan 'senyap' besar-besaran dipercayai dilakukan oleh tentera kerajaan pimpinan Presiden Bashar al-Assad, sehingga mengakibatkan sekurang-kurangnya 1,300 kematian. Ia merupakan insiden terburuk dalam sejarah kemanusiaan berhubung penggunaan senjata kimia dalam perang saudara yang telah berlanjutan selama dua tahun di Syria.


Lebih menyedihkan, serangan dipercayai menggunakan gas saraf itu dilakukan ketika penduduk sedang tidur dan kebanyakan mangsa terdiri daripada wanita, kanak-kanak dan bayi tidak berdosa.


Menurut kumpulan aktivis, pasukan tentera Syria melancarkan roket yang dilengkapi dengan gas saraf ke beberapa kawasan pinggir bandar termasuk Ain Tarma, Zamalka dan Jobar di Ghouta.

Rangkaian berita Shaam News Network, turut memaparkan gambar-gambar mayat mangsa termasuk wanita, kanak-kanak dan bayi yang ditempatkan di atas lantai bilik di sebuah hospital di Douma.

Keadaan semua mayat mangsa yang seolah-olah sedang nyenyak tidur tanpa titisan darah, menguatkan lagi dakwaan bahawa mereka maut akibat terhidu bahan kimia.

source: independent.co.uk, utusan malaysiaEntri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

  1. Subhannallah... Mane perasaan metals nie... Sedangkan haiwan pun pye kasih syg... "dlm kalangan haiwan xde manusia, tp dlm kalangan manusia terlalu byk haiwan" sedey sgt2

    ReplyDelete
  2. Innalillahi wa inna ilahi roji'un... Rakyat tak bersalah terutama anak-anak menjadi korban.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails