Skip to main content

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam


Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.


1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


2. Jika anjing menyalak lama di tengah malam, orang Melayu percaya adanya makhluk halus yang berkeliaran.


3. Demikian pula jika terdengar suara burung hantu atau gagak hitam di tengah malam, itu petanda musibah.


4. Sekiranya langit cerah dan berwarna merah di waktu malam, itu menandakan seorang raja sedang nazak atau sudah menemui ajalnya.


5. Biasanya kita difahamkan, kalau katak berbunyi, itu petanda hari nak hujan.


6. Ada juga yang mempercayai kalau katak berbunyi bersahut-sahutan, bermaksud akan berlaku ribut puting beliung.


7. Jika banyak kelkatu naik menghurungi cahaya lampu, itu menandakan akan berlaku banjir.


8. Kalau ada kucing membersihkan muka di hadapan pintu, itu menunjukkan akan didatangi tetamu yang cantik dan pembersih.


9. Sekiranya ada burung yang tersesat ke dalam rumah kita, juga menunjukkan tuan rumah akan mendapat rezeki dan ada tetamu yang akan datang.


10. Namun kalau kumbang atau belalang pelesit yang masuk ke dalam rumah, bermakna ada benda mistik yang tidak elok bertandang.


11. Jika cicak berbunyi, itu menunjukkan cicak mengiyakan percakapan kita. Cicak dianggap berkata atas dasar kebenaran.


12. Sekiranya kita berjalan dan dilintasi binatang juga mempunyai beberapa maksud. Kalau kucing yang melintas jalan kita, itu bermaksud kita akan berjumpa kawan di dalam perjalanan.


13. Kalau biawak yang melintas jalan kita, bersedia untuk menanggung beban. Mungkin melalui kepercayaan inilah wujudnya peribahasa ‘biawak hidup’ yang menyamakannya dengan manusia yang tidak memberi hasil dan hanya membebankan orang lain.


14. Sekiranya kita didatangi binatang-binatang tertentu seperti kala jengking, katak, cengkerik, belalang, kupu-kupu, kumbang, dan sebagainya, sebaik-baiknya tidak diganggu atau dibunuh. Sewajarnya ditangkap dan dilepaskan di luar rumah kerana kehadiran binatang-binatang ini terjadi secara alamiah.


15. Seseorang yang sedang sakit tenat, tiba-tiba didekati atau dihinggapi kupu-kupu, dipercayai kehidupannya sudah tidak lama lagi.


Walaupun kebenaran daripada tanda-tanda yang terjadi ini kadangkala banyak diragui, namun ada kalanya memang wujud hubungan antara kejadian-kejadian tersebut dengan hukum alam. P/s: Untuk pengetahuan sahaja ,Allah yg berkuasa atas kehendakNya 


sumber: http://www.gempak.org


Comments

 1. Bhakan sampai saat ini ada masyarakat yang percaya atas kepercayaan tersebut

  ReplyDelete
 2. thankz..sbab bg thu..hehe

  ReplyDelete
 3. hewan kadang tahu akan sesuatu yg manusia tak tahu

  ReplyDelete
 4. kepercayaan orang jaman para leluhur

  ReplyDelete
 5. Apa iya jika kota melanggar biawak kecil yang menurut mitos tidak boleh dibunuh tpi kan tidak sengaja. Katanya bisa menyebabkan kita sakit
  Apa iya

  ReplyDelete
 6. Apa iya jika kota melanggar biawak kecil yang menurut mitos tidak boleh dibunuh tpi kan tidak sengaja. Katanya bisa menyebabkan kita sakit
  Apa iya

  ReplyDelete
 7. Org melayu mmg takleh pisahkan dgn benda2 mistik mcmni

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan