Skip to main content

Peralatan Makan Suku Kaum Kanibal di Fiji
 

Kisah mengenai suku-suku kanibali sebelum era moden memang bukan rekaan semata-mata. Bahkan sebuah suku di Fiji mempunyai alat makan khas untuk menyantap daging manusia. Alat makan istimewa tersebut baru-baru ini terjual sehingga Rm 146,000 pada sebuah acara lelongan.


Harga yang cukup tinggi itu disebabkan ia adalah peninggalan dari abad ke-19. Selain antik, juga mempunyai cerita unik di sebaliknya.

Suku kaum asli di Fiji yang gemar makan daging manusia ini tidak sembarangan menggunakannya. Alat seperti garpu dengan empat jeruji tajam ini hanya boleh digunakan untuk ketua suku. Ketika perang antara suku masih kerap terjadi pada masa itu, biasanya korban yang kalah menjadi santapan lazat.

Tubuh-tubuh inilah yang akan disantap bersama-sama seluruh kaum suku. Namun pembahagian daging untuk ketua suku harus menggunakan garpu ini. Panjangnya beragam antara 6 hingga 17 inci.

Garpu-garpu tersebut dipandang sebagai benda suci dan disimpan di dalam sebuah gubuk berasap. Kerana garpu itulah yang mewakili kekuatan seorang ketua suku.sumber:http://haxims.blogspot.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.