Skip to main content

Lelaki Lebih Tampan Setelah Kelahiran Anak Pertama

Para pakar mengatakan, seorang lelaki berasa telah berjaya membuktikan kejantanannya dengan lahirnya anak pertama sehingga akan mendorong ego lelaki berasa lebih tampan dari sebelumnya.


Namun sebaliknya, setelah sembilan bulan mengandung dan kurang tidur, para ibu pula selalu berasa tidak menarik lagi setelah melahirkan anaknya.

Penelitian ini dilakukan terhadap 200 pasangan di Amerika Syarikat yang diberi pertanyaan tentang fizikal mereka setelah berkahwin dan memiliki anak dengan pilihan jawapan mulai dari “sangat jelek”, “cantik”, dan “tampan” yang akan mereka nilai sendiri.

Dan hasilnya, para wanita yang belum memiliki anak selalu berasa lebih cantik dari waktu ke waktu. Tetapi bagi wanita yang telah memiliki anak, mereka merasa menjadi tidak menarik lagi setelah melahirkan anak. Demikian laporan dari The Journal of Gender Studies yang melakukan penelitian ini.

Dr. Alicia Cast seorang peneliti dan pakar psikologi dari University of California mengatakan, “Mungkin seorang ibu yang baru melahirkan anak masih berjuang untuk mengatasi perubahan fizikal pada tubuh mereka.”

Dr. Cast juga menambahkan, “Wanita menyedari, tubuh mereka mengalami perubahan pada masa kehamilan, dan merasa menjadi lebih buruk lagi setelah melahirkan.”

Namun sebaliknya bagi ayah yang baru, mereka selalu berasa menjadi lebih tampan dari sebelum memiliki anak dan merasa telah berjaya membuktikan kejantanan mereka.

Para peneliti mengatakan, “Memang ada hubungan yang kuat antara kesuburan dan kejantanan seorang lelaki. Lelaki yang didiagnosis mengalami masalah kesuburan akan merasa kejantanannya terancam.”


sumber: http://www.exelroze.info

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.