Friday, June 21, 2013

Jenis-Jenis Tangisan Bayi Yang Perlu Anda Ketahui

Menangis adalah perkara pertama dari bayi yang baru lahir sebagai cara untuk berkomunikasi. Biasanya mereka menangis kerana ketidakselesaan, lapar, keletihan, menghidap penyakit atau perlu didakap. Oleh sebab itu ibu bapa atau penjaga harus menyedari dan memahami jenis tangisan bayi anda.


Berikut beberapa contoh jenis-jenis tangisan bayi :


1. Refleks menghisap
Tangisan yang dihasilkan seperti refleksi ketika sedang menyusu. Hal ini menandakan bayi sedang lapar. Suara yang dihasilkan seperti "Neh" yang keluar ketika lidah bayi ke atas mulut untuk menyusu.


2. Refleks menguap
Suara "Owh" yang terdengar dari tangisan ini menandakan bayi mencuba menguap. Ia menandakan bayi anda sedang mengantuk.


3. Mengeluh
Berlaki ketika bayi dalam kesusahan di mana akan terdengar tangisan seperti "Heh". Biasanya terjadi disebabkan punggungnya basah dan ada keadaan tidak selesa dalam tubuhnya.


4. Menangis perlahan
Suara yang dihasilkan lebih mendalam seperti "Eair" diikuti gerakan tarikan kedua kakinya. Tangisan ini menandakan bayi perlu bersendawa kerana gerakan usus menghasilkan gas.


5. Refleks bersendawa
Ketika bayi menangis terdengar suara "Eh" bererti ia sedang mencuba untuk mendorong udara keluar dari perutnya.sumber: http://kabar-asyik.blogspot.com/Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

Related Posts with Thumbnails