Skip to main content

Jenis-Jenis Tangisan Bayi Yang Perlu Anda Ketahui

Menangis adalah perkara pertama dari bayi yang baru lahir sebagai cara untuk berkomunikasi. Biasanya mereka menangis kerana ketidakselesaan, lapar, keletihan, menghidap penyakit atau perlu didakap. Oleh sebab itu ibu bapa atau penjaga harus menyedari dan memahami jenis tangisan bayi anda.


Berikut beberapa contoh jenis-jenis tangisan bayi :


1. Refleks menghisap
Tangisan yang dihasilkan seperti refleksi ketika sedang menyusu. Hal ini menandakan bayi sedang lapar. Suara yang dihasilkan seperti "Neh" yang keluar ketika lidah bayi ke atas mulut untuk menyusu.


2. Refleks menguap
Suara "Owh" yang terdengar dari tangisan ini menandakan bayi mencuba menguap. Ia menandakan bayi anda sedang mengantuk.


3. Mengeluh
Berlaki ketika bayi dalam kesusahan di mana akan terdengar tangisan seperti "Heh". Biasanya terjadi disebabkan punggungnya basah dan ada keadaan tidak selesa dalam tubuhnya.


4. Menangis perlahan
Suara yang dihasilkan lebih mendalam seperti "Eair" diikuti gerakan tarikan kedua kakinya. Tangisan ini menandakan bayi perlu bersendawa kerana gerakan usus menghasilkan gas.


5. Refleks bersendawa
Ketika bayi menangis terdengar suara "Eh" bererti ia sedang mencuba untuk mendorong udara keluar dari perutnya.sumber: http://kabar-asyik.blogspot.com/


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.