Sunday, April 21, 2013

(GAMBAR) Kemewahan Pesawat Peribadi Sultan Brunei Yang Disaluti Emas!





Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah merupakan raja kedua terkaya di dunia (klik sini untuk baca) dengan kekayaan berjumlah RM 64 billion. Maka tidak menghairankan jika selera berbelanjanya juga mewah, seperti pesawat peribadi milik baginda ini.

Pesawat Boeing 747-430 milik Sultan Brunei


Pesawat Boeing 747-430 ini dikatakan dibeli dengan harga paling kurang $ 100 juta (RM 300 juta) dan itu belum lagi termasuk dengan hiasan dalaman khusus antaranya wastafel dari emas tulen dan kristal Lalique dengan biaya tambahan sekitar $ 120 juta (RM 360 juta). Baginda turut memiliki beberapa pesawat peribadi lain, tetapi pesawat ini adalah yang terbesar. Mari kita lihat...


Ruang dalaman pesawat dengan kemasan mewah wastafel


Ruang legar dengan hiasan keemasan dan frame emas berukir ayat-ayat suci


Ruang tidur utama serba mewah




Tandas dengan pili bersalut emas!


Juga sinki bersalut emas!



MasyaAllah, speechless!



Entri-Entri Berkaitan.....

14 comments:

  1. betapa Sultan Brunei harus besyukur dengan kemewahan yang ada..

    ReplyDelete
  2. dia kencing dlm mangkuk emas... rakyat hidup melarat...

    ReplyDelete
  3. pala hotak ko....rakyat brunei makan emas hari-hari....rakyat malaysia tu yg hidup melarat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap pakai otak udang la mamat tu. belum permah sampai Brunei la tu org Brunei pakai porche mcm camry je. Kalau kereta toyota lagi la pakai camry pun kira dah org miskin kt Brunei. Ferrari buta tgk berlambak itu mamat tu cakap hidup melarat bodo la

      Delete
  4. wahhhh terpesona tengok! huhuhu ^^

    ReplyDelete
  5. prlu ke serng raja yg bragame islam brblnje x mngkut landas2 islam,he suppose to be a role model to his nation,sebnyak mne pn duitnyer ini bkn cara nyer nk brblnje

    ReplyDelete
  6. hhm..kalo rakyat pun kaya,xkisah la nk bt mcm ni pn.tpi kalo kt malaysia,nk bt mcm ni mmg xpatut la sebab masih ramai yg hidup melarat.xpayah pakai emas,handbag mahal pn dh buat org marah.

    ReplyDelete
  7. rakyat brunei dah hidup senang. minyak murah, harga barang pun murah. so, ok je klo sultan dia bermewahan... tapi lebih berpahala klo kekayaan negara brunei disumbangkan sedikit kpd negara miskin. mcm arab saudi sumbang kurma kpd negara miskin afrika.

    Hadis kata wajib org Islam keluarkan zakat emasnya jika layak.. so x patut la sultan brunei buat jamban drpd emas...

    ReplyDelete
  8. Sekurang2nya..sultan brunei nie bagus....dia blnja bnyk pun dia bgi rakyat dia sng jga,,...kebanyakan rakyat dia kat sana kaya2 k.. xda yg melarat

    ReplyDelete
  9. tak semua org2 brunei hidup mewah. org2 yg ada kaitan dgn org2 bukit ja yg senang lenang. bnyk org2 brunei prngkt bwhn bhutang dgn bank2 komersial penuh dan separa komersial kerna brg2 d brunei terus naik shja

    ReplyDelete
  10. Kaya ke miskin ke semua ujian dari Allah. Bukan bermakna Allah beri kita kaya Allah suka pada kita dan Allah beri kita miskin bukan bermakna Allah tidak suka pada kita. Semuanya ujian dari Allah kepada kita. Terpulang kepada kita.

    ReplyDelete
  11. Sempang pum pang pum pang baik korang semua cari harta untuk diri sndiri la bodoh....tak payah sebuk kire harta org lain...sibuk sgt nk mnghukum la..ape la....sultan tu kaya sbb dy usaha...yg malas kebelakang yg rajin sndiri jgk yg senang...ckp pakai bontot la... cari rezki utk anak bini kluarga sndiri dulu...jgn pertikaikn rezki org....tu pn nk kene ajar

    ReplyDelete
  12. kalau tu pesawat jatuh pasti banyak orang cari

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails