Thursday, April 25, 2013

(Gambar) Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008

Laut Aral terletak di antara Kazakhstan dan Uzbekistan, dan ia pernah memegang gelaran laut ke-4 terbesar di dunia. Kebanyakan orang hari ini tidak pernah mendengarnya. Lautan berkeluasan 68,000 kilometer persegi ini pernah menjadi lokasi industri perikanan yang berkembang maju, kini merupakan laut yang hanya 10% daripada saiz asal, terlalu masin dan tercemar untuk menyokong kehidupan ikan dan haiwan-haiwan air yang lain. Kini 90% airnya telah kering dan menjadikan kawasan itu seperti gurun padang pasir yang tandus.

Kematian Laut Aral disebabkan terutamanya oleh peralihan daripada pemasukan sungai Amu Dar'ya dan Syr Dar'ya pada tahun 1960 untuk menyediakan air pengairan untuk tanah pertanian tempatan. Aliran air secara mendadak ini mengurangkan aliran sungai, menyebabkan Laut Aral mengecut sebanyak lebih daripada 50%, kehilangan dua pertiga daripada jumlah itu, dan sangat meningkatkan tahap kemasinannya.  Pada kadar semasa penurunan, Laut Aral mempunyai potensi untuk hilang sepenuhnya menjelang 2020!


Kini yang tinggal adalah padang pasir yang tandus, dengan kapal-kapal besar terdampar di atasnya...

 sumber: http://www.ec.gc.caEntri-Entri Berkaitan.....

7 comments:

 1. Ada lagi info Aral Sea tengok video kat youtube http://www.youtube.com/watch?v=NC5UIEx83fo
  pelik tapi benar.

  ReplyDelete
 2. jika benar laut ini dah kering makna nyer kiamat dah hampir tiba..jika x pasti..sila bertanya para2 ustaz y bertauliah..kerana ia tanda2 kiamat...so bykkan bertaubat...

  ReplyDelete
 3. astagfirullah.. apakah ini tanda dari yaumul akhir ???

  ReplyDelete
 4. subhanallah. maha suci allah . yang menjadikan kejadian di bumi ini

  ReplyDelete
 5. wah sedih... penat je dulu2 kt sekolah dok menghafal psl tasik2 besar ni masa belajar geografi, ropenye dah ilang..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails