Skip to main content

Apa Yang Akan Terjadi Sekiranya Anda Menangis di Angkasa Lepas?


Di angkasa lepas, tiada siapa yang boleh mendengar anda menjerit - sekurang-kurangnya itulah gambaran bagaimana Hollywood mengangkat martabat filem blockbuster "Alien" pada 1979. Tetapi apa yang berlaku jika anda menangis di angkasa lepas? Air mata anda akan mengalir kebawah, terapung atau tidak keluar langsung?


Dalam satu video terbaru, komander ISS Chris Hadfield menunjukkan air mata sifar-G. Keputusan eksperimen itu mungkin tidak seperti apa yang anda harapkan.

Dalam video itu, Hadfield mengatakan dia tidak dapat menangis walaupun telah berusaha menzahirkannya - jadi dia mengambil sebuah botol air dan memercikkan dirinya dengan sejumlah air ke mata.  Apa yang berlaku seterusnya? Disebabkan di angkasa lepas tiada graviti untuk menyebabkan "air mata" untuk jatuh, mereka hanya membentuk lopak berkilauan di bawah mata Hadfield ini.

"Saya boleh meletakkan lebih banyak air," Hadfield berkata dia memberikan matanya percikan air kedua, "jadi jika anda terus menangis, anda baru sahaja berakhir dengan bola air yang lebih besar dan lebih besar air di dalam mata anda, sehingga akhirnya ia melintasi seluruh hidung dan masuk ke dalam mata anda yang lain, atau menyejat atau mungkin merebak ke atas pipi anda, atau anda mengambil tuala untuk mengeringkannya. "

sumber: http://www.huffingtonpost.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.