Skip to main content

Minum Emas Untuk Awet Muda

Produk kecantikan sangat popular di kalangan wanita modern hari ini, namun hal ini bukanlah benda yang baru, ia sudah wujud sejak zaman dahulu kala lagi.


Isteri Raja Perancis abad 16 King Henry II meminum emas dalam rangka mempertahankan kecantikan dan keremajaannya, yang secara tidak sengaja telah membunuhnya.

Ketika ahli antropologi Perancis menggali sisa jasad Diane de Poitiers tahun lalu, mereka menemui sejumlah besar kandungan emas di dalam rambutnya.

Para pengkaji itu membuat kesimpulan tentang berkemungkinan permaisuri itu mengambil dan meminum cairan emas, yang pada ketika itu dipercayai mampu membuat awet muda dan mencegah penyakit.

Bangsawan Perancis percaya emas disarikan dari kekuatan matahari, yang mampu 'dipindahkan' kepada orang yang meminumnya. Ahli kimia seringkali ketika itu mencipta resepi yang dibuat dari cairan klorida emas dan eter-dietil. Hal ini sangat popular di kalangan bangsawan Perancis ketika itu.

Sepertinya Diane de Poitiers terbunuh kerana hasratnya untuk kelihatan lebih muda.

Ahli forensik Perancis yang menganalis struktur tulangnya menemui jejak wujudnya merkuri, yang biasa digunakan dalam pembuatan unsur emas. Keindahan yang terlihat kerana tubuh yang atletik namun diiringi dengan penderitaan rambut yang menipis dan tulang yang rapuh. Hal ini adalah gejala umum penyebaran racun unsur emas yang kronik di dalam tubuh manusia.

Tubuh bangsawan wanita Perancis tersebut ditemukan pada tahun 2008. Setelah kematian Raja, Diane de Poitiers dibuang oleh kalangan bangsawan janda Raja yang bernama Catherine de Medici ke istana Anet yang diberikan kepada Diane oleh Raja.

Diane meninggal di sana, ketika berusia 66 tahun pada tahun 1556, dan dikebumikan di makam khas. Meskipun demikian, kuburnya rosak ketika Revolusi Perancis.


sumber: http://aneh-o-aneh.blogspot.com/

Comments

 1. minum kolagen la kalau nk nampak muda... huhuhu

  ReplyDelete
 2. kecantikan wajah hanya bersifat sementara. Blog Billyinfo semakin hebat. Hari2 saya jenguk di sini. Boleh tak kerjasama dengan admin Billyinfo untuk bertukar2 entri atau cerita2 menarik? (diserta link kredit).
  http://www.almyras.my/
  rieypendi@gmail.com
  FB : Saberi Pendi

  ReplyDelete
 3. mau nampak awet muda malah minum cairan mas ada" ja ni orang

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.