Skip to main content

Samsung Lancar Processor 8-Core Pertama di Dunia Untuk Smartphone

Samsung baru sahaja mengumumkan produk terbaharu mereka di pameran elektronik CES 2012 di Las Vegas, yang merupakan pengumuman yang paling mendapat perhatian di pameran itu. Ia adalah cip  pemproses 8 teras pertama di dunia, dikenali dengan nama; Exynos 5 OCTA chipset.


Ia membawa 8 teras pemproses, yang mengagihkan beban kerja antara satu sama lain. Empat Cortex-A15 teras memastikan prestasi yang luar biasa manakala empat yang lain adalah teras berkuasa rendah Cortex-A7s yang disimpan untuk tugas-tugas yang kurang mencabar dan menjimatkan kuasa bateri.

Chipset tersebut adalah berdasarkan teknologi big.LITTLE ARM, yang memastikan bahawa anda akan sentiasa mendapat prestasi yang cukup tanpa perlu risau dengan jangka hayat bateri yang dahsyat.

Samsung menjanjikan penggunaan kuasa 70% lebih rendah berbanding dengan Dual Exynos 5, yang menjanakan Google Nexus 10 tablet dan Chromebook terbaru oleh Samsung.

The Exynos 5 OCTA boleh memiliki sehingga dua kali ganda kehebatan menjadikan 3D Quad Exynos 4, yang diguna pada model telefon popular Galaxy Note II dan Galaxy S III.

Cip terbaharu Exynos baru 5 OCTA dijangka akan digunakan pada rangkaian telefon pintar siri Galaxy S dan Note terbaharu iaitu Galaxy SIV dan Note 3 yang dijangka dilancarkan pada pertengahan tahun ini.


sumber: gsmarena

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.