Skip to main content

Tiger Stone, Mesin Membuat Jalan di Belanda


Block paving merupakan alternatif pengganti kepada tar. Sering digunakan pada jalan-jalan di mana lalu lintas kenderaan relatif tidak sibuk dan untuk tujuan estetik. Proses penyusunan block paving ini biasanya masih dilakukan secara manual yang memerlukan penggunaan banyak tenaga kerja, waktu dan seringkali membuat sakit pada pinggang dan lutut kepada para pekerja. 


Vanku BV, sebuah syarikat  dari Belanda mempunyai penyelesaian untuk mengatasi masalah ini dengan mencipta mesin penyusun block paving yang dinamakan Tiger Stone.

Tiger Stone tidak dapat bekerja secara otomatik dan masih memerlukan antara 2-3 orang pekerja untuk memasukkan batu bata ke dalam mesin, akan tetapi dengan mesin ini ia jauh lebih efisien dibandingkan dengan proses manual. Tiger Stone berkeupayaan membuat 300 meter persegi jalan dari block paving.


sumber:http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.