Skip to main content

Inilah Alat Muzik Tertua di Dunia

Tahukah anda, apakah alat muzik tertua di dunia? Para ahli arkeologi dari United Kingdom dan German telah berjaya menemui alat muzik tertua di dunia yang merupakan sejenis seruling purba yang dibuat dari tulang burung dan gading gajah purba.


Berdasarkan analisa radiokarbon alat muzik tiup menyerupai seruling yang ditemui di kawasan gua di barat daya Jerman ini, ia dikatakan berusia antara 42000-43000 tahun lalu, bahkan lebih tua.

Penelitian yang dipimpin oleh Prof. Tom Higham dari Universiti Oxford menjelaskan bahawa alat muzik tersebut usianya tidak jauh berbeza dengan tulang-tulang haiwan purba yang ditemui di sekitar gua Geissenklösterle.

Prof. Nicholas J Conard selaku ahli arkeologi dari Universiti Tübingen Jerman mengatakan bahawa ia adalah alat muzik tertua di dunia. Menurut beliau, di dalam gua Geissenklösterle turut ditemui banyak artifak karya seni yang lain. Hasil penelitian dan penemuan ini dipublikasikan di Journal of Human Evolution pada 8 Mei 2012

Menurut ahli arkeologi, alat muzik tersebut digunakan oleh manusia-manusia purba untuk upacara keagamaan mahupun sebagai medium hiburan. Muzik dikatakan berperanan penting dalam pemeliharaan jaringan sosial yang lebih besar.


sumber: http://www.exelroze.info

Comments

  1. waw emang bentuknya kaya seruling.
    apa ada yang bisa membuatnya pada jaman sekaranag.?

    ReplyDelete
  2. apa masih bisa di gunakan alat musiknya?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.