Skip to main content

Wow, Kereta Berkuasa Nuklear Dicipta





Kini, sejumlah jurutera dari syarikat teknologi Laser Power System di Sturbridge, Amerika Syarikat sedang membangunkan teknologi turbin baru yang digerakkan oleh laser dari proses pembelahan Thorium. Thorium merupakan penguraian besi dengan kandungan radio aktif peringkat pertengahan atom bernombor 90 dan diyakini tidak berbahaya bagi manusia dalam jumlah kecil.


Laser Thorium digunakan menghasilkan stim, menggerakkan turbin dan memutar generator untuk menghasilkan elektrik. Tenaga inilah yang menjadi sumber penggerak motor elektrik pada kereta. Untuk memastikan zarah radio aktif level rendah yang terkandung pada Thorium tidak terlepas ke udara, sistem itu diberi lapisan almunium.


Jurutera di Laser Power System mengatakan, 8gram Thorium yang digunakan dalam setiap kereta dapat digunakan untuk mengemudi dengan jarak 300,000 mile atau 482803.2 kilometer. 





sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

  1. driver ade kene risiko radiasi x?

    ReplyDelete
  2. kalu driver kene radiasi pdn ler muke dia...sape suh beli...tp kalu yg kene radiasi tu org sekeliling...mmg xpatut ler....kite bako je kete dgn tuan2nye skali...hik3...

    ReplyDelete
  3. kalu accident ni tak tahu la camne... ni konsep ni kira bagus dah, cuma kena protect betul2 tmpat menjana kuasa tuh... rasanya ni mmg tak selamat,. lebih baik hasilkan elektrik daripada thorium dengan menyediakan stesen cas bateri

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.