Skip to main content

Gila! Handset Terbaru NOKIA 808 PureView Dengan Kamera 41 Mega Pixel Dilancarkan!

Ketika ramai orang menganggap kamera 16 MP  sebagai resolusi kamera tertinggi bagi sebuah telefon bimbit, Nokia membuktikan sebaliknya apabila hari ini ia mencipta sejarah dunia dengan melancarkan telefon bimbit pertama di dunia dengan kamera beresolusi 41 Mega Pixel. 
 

Pelancaran yang dilakukan di acara Mobile World Congress (MWC) 2012 di Barcelona itu mengejutkan banyak pihak. Model yang dilancarkan adalah Nokia PureView 41 megapiksel dengan sistem operasi Symbian Belle.


Nokia 808 PureView menggunakan sensor 41 MP  Carl Zeiss Optik dan turut dilengkapi dengan Xenon flash dan satu LED bertindak sebagai lampu video.

Secara teknikal sensor itu dapat merakam gambar pada resolusi 3 MP, 5 MP, 8 MP, 38 MP  pada aspek 4:3 nisbah dan 2 MP, 5 MP [Default], dan 8 MP, 34 MP pada nisbah 16:09.
 


Rakaman video pergi sejauh 1080p FullHD pada 30 fps dan ada juga 30fps @ 720p. Video dikodkan dalam H264 dan menyokong rakaman bunyi stereo. Sensor imej yang besar membolehkan zoom 4x dalam 1080p dan 6x dalam 720p.

Nokia 808 PureView dijangka berada di pasaran sekitar Mei 2012.Spesifikasi Lengkap:Lagi gambar-gambar menarik:

 


source: gsmarena.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.