Monday, February 27, 2012

Babi / Khinzir dan 'Branding'nya


1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kuran 50kg.

4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.

5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

6. Boar : Babi liar

7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.

8. Sow Milk : Susu Babi

9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.

10. Ham : Daging Bahagian peha Babi

11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam

sumber: http://www.gempak.org

Entri-Entri Berkaitan.....

3 comments:

  1. klu bacon strip beef cmne plak 2?ade ke cmtu?

    ReplyDelete
  2. hamburger? aish, keliru2, bahaya kalo cmni

    ReplyDelete
  3. banyak rupanya istilah tuk binatang ni..ehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails