Skip to main content

Cara Membuat Bunga Ros Daripada Kentang Goreng





Ianya simple dan mudah untuk dibuat, sesuai untuk dijadikan hantaran perkahwinan atau hiasan untuk makanan pengantin, malah tak mustahil jika dibuat secara komersial, boleh dijual di pasar-pasar malam menggantikan potato spring.



Cara-Caranya:
 
1. Potong ubi kentang secara nipis seperti di bawah


2. Gulungkan hirisan kentang seperti di bawah
 


3. Gunakan lidi untuk memastikan gulungan di atas tidak terlerai.


4. Ulangi proses di atas sehingga bentuk kelopak ros menjadi seperti di bawah 


5.  Goreng dengan minyak


6. Sedia dihidang, dihias dan dimakan!

sumber: http://junairah.blogspot.com


Comments

  1. bapak rajinnya buat rose.kalau rara makan trus je.

    ReplyDelete
  2. dah la tengah lapa.tgk entry pasal mknn pulak tu.haha :D

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhh. kretipnya. cantik cantik.

    ReplyDelete
  4. memang ada semangat nak makan lau cmtu...bagi kat orang pon nampak sweet je..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.