Skip to main content

Benarkah Tahi Lalat Berbahaya?

 
 
 
 
 
Tahi lalat dikenali dalam istilah perubatan sebagai 'nevus pigmentosus' yang disebabkan oleh pertumbuhan dan perkembangan abnormal dari sel-sel pigmen di bawah kulit yang lebih dalam.


Setiap orang pasti memiliki tahi lalat yang jumlah dan ukurannya tidak sama antara satu sama lain. Ada yang berbentuk bujur, ada yang bulat, ada yang ditumbuhi rambut, ada yang licin, ada yang berwarna coklat, hitam, dan merah muda.

Kebanyakan tahi lalat muncul sejak bayi lahir hingga usia 20 tahun, tetapi ada juga yang muncul sejak proses perkembangan janin di dalam kandungan lagi.


Tahi lalat itu ada yang berbahaya dan ada juga yang tidak berbahaya. Berbahaya, jika tahi lalat terasa gatal atau sakit, terus membesar atau berdarah.

Jika mengalami gejala serupa, sebaiknya anda membuat pemeriksaan kepada doktor supaya mendapat rawatan yang lebih cepat. Tahi lalat yang sakit, membesar hingga berdarah boleh berkembang menjadi kanser kulit jika dibiarkan.

Bentuk tahi lalat yang tidak berbahaya iaitu halus dan tidak berubah selama bertahun-tahun. Manakala tahi lalat yang berpotensi mendatangkan bahaya adalah apabila ia berubah warna agak merah dan membesar. Jika ukuran tahi lalat makin besar hingga mencapai sekitar 6mm maka harus membuat pemeriksaan dan mendapatkan nasihat doktor.

sumber: http://www.tribunnews.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.