Monday, December 12, 2011

Awas, Menguap Boleh Berjangkit !!

Tabiat menguap mempunyai kesan negatif kerana ia boleh berjangkit kepada orang lain, lapor satu kajian. Hasil kajian yang disiarkan jurnal Public Library of Science itu, menyatakan menguap adalah ikatan empati yang terjadi dalam sesuatu kelompok sosial. 


Kami berusaha memahami faktor paling penting yang mempengaruhi penularan menguap kepada manusia dengan mengumpulkan data selama setahun dari beberapa negara berlainan di dunia, kata ketua pengkaji di Universiti Pisa Itali, Prof Elisabetta Palagi.

Beliau berkata pihaknya melakukan kajian ke atas 109 dewasa, 53 daripadanya lelaki di Eropah, Amerika Utara, Asia dan Afrika selama 12 bulan. Sebelum ini menguap sering kali dikaitkan dengan tanda keletihan, tekanan atau perasaan bosan.


Kami membahagikan mereka kepada dua kumpulan dengan kelompok pertama menjadi orang yang mula menguap dan satu kelompok adalah pihak yang menghadapi mereka yang menguap, katanya.

Prof Palagi berkata, sepanjang tempoh kajian, pihaknya mendapati ada 480 kes menguap dengan setiap seorang mula menguap dalam tempoh tiga minit.


Kajian menunjukkan hampir separuh daripada responden yang mudah terjangkit menguap adalah mereka yang kenal satu sama lain seperti keluarga, teman rapat dan orang asing atau baru dikenali.

Faktor paling penting yang menyebabkan seseorang itu boleh menularkan tabiat menguap bukanlah kaum, warna kulit, jantina atau usia, tetapi lebih kepada bentuk hubungan dan keakraban antara mereka, katanya.

sumber: berita harian

Entri-Entri Berkaitan.....

4 comments:

 1. cop kesian perempuan bertudung merah tu.hahahahahaha

  ReplyDelete
 2. hehe...iya...ada jugak terfikir about this things...n its really obvious plus oblivious.=)

  ReplyDelete
 3. yup..betol..
  menguap ni ley berjangkit..

  ReplyDelete
 4. tgok gambo org menguap pon bole bjangkit...huhu

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails