Skip to main content

Kerap Makan Coklat Boleh Elak Penyakit Strok

Makan coklat terlalu kerap tidak dianggap perkara yang buruk, lebih-lebih lagi jika ia coklat hitam.


Menurut satu kajian di Sweden yang disiar dalam Jurnal American College of Cardiology, lebih daripada 33,000 wanita menyatakan lebih banyak coklat yang mereka makan, lebih rendah risiko mereka mendapat serangan strok.

Hasil keputusan itu menambah kepada bukti yang menghubungkan antara penggunaan koko dan kesihatan jantung tetapi ia tidak bermakna wanita tersebut boleh sesuka hati mengunyah coklat.

"Berdasarkan pemerhatian reka bentuk kajian tersebut, penemuan-penemuan kajian ini tidak dapat membuktikan sepenuhnya bahawa coklat mampu mengurangkan risiko strok," kata Susanna Larsson dari Karolinska Institute, Stockholm.


Ahli saintis membuat spekulasi terdapat kandungan antioksida yang tinggi dikenali sebagai flavonoid dalam coklat yang mampu memberi kesan perlindungan ke atas kesihatan.

Menurut Larsson, kandungan flavanoid berkesan mengurangkan tekanan darah tinggi, iaitu risiko bagi serangan strok dan memulihkan pengaliran darah yang dikaitkan dengan kesihatan jantung.

Walaupun Larsson percaya ia mempunyai faedah kesihatan, dia turut menyatakan pengambilan coklat yang terlalu banyak boleh memudaratkan kesihatan.


"Coklat harus dimakan secara sederhana kerana mempunyai kandungan kalori dan gula yang tinggi, serta berlemak,

"Oleh kerana coklat hitam mengandungi lebih banyak koko dan gula yang kurang daripada coklat susu maka penggunaan coklat hitam lebih bermanfaat," katanya.

sumber: utusan malaysia

Comments

  1. coklatttt ... cdpp nyer .. nyummm2 :))

    ReplyDelete
  2. Love dark chocolate and white chocolate so delicious!!!!!kalo sehari tak makan mmg rase lain macam, bad mood jer...agaknyer chocolate mempengaruhi mood jugak ye?jom buat kempen chocolate gerenti semua chocolate lovers datang hehehe....lagipun makan coklat kan dapat benefits.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.