Thursday, November 3, 2011

10 Perkataan Terpanjang Dalam Bahasa Inggeris

 
 
 
 
 
Berikut ini ialah 10 perkataan terpanjang bahasa Inggeris yang Encik Billy yakin korang malas nak membacanya, betul tak?



10. Otorhinolaryngological (22 huruf)
Cabang ilmu perubatan yang berkaitan dengan rawatan terhadap sakit kepala, leher, telinga, kerongkong dan hidung.


9. Thyroparathyroidectomized (25 huruf)
Proses pemotongan kelenjar paratiroid Tiroid.


8. Radioimmunoelectrophoresis (26 huruf)
Elektroforesis untuk antigen terpisah dan antibodi dengan menggunakan antigen atau antibodi berlabel dengan radioisotop.


7. Honorificabilitudinitatibus (27 huruf)
Ini adalah perkataan terpanjang yang pernah ditulis oleh Shakespeare yang bererti "Negara yang mampu mencapai kehormatan".

6. Antidisestablishmentarianism (28 huruf)
Mula digunakan pada 1838 di Britain, ertinya proposal pengaduan dari golongan penentang yang menolak pembentukan gereja Anglican


5. Floccinaucinihilipilification (29 huruf)
Proses menentukan sesuatu yang benar-benar berharga.


4. Pseudopseudohypoparathyroidism (30 huruf)
Sebuah gangguan genetik yang mempunyai kaitan dengan tetanus dan kejang.


3. Supercalifragilisticexpialidocious (34 huruf)
Sesuatu untuk mengatakan ketika anda tidak mengatakan sesuatu.


2. Hepaticocholangiocholecystenterostomies (39 huruf)
Istilah bagi pembedahan sambungan antara hempedu dan saluran hati dan/atau antara usus dan hempedu.


1. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (45 huruf)
Penyakit peparu yang disebabkan kerana menghirup debu silika kristalin.


sumber: http://terselubung.blogspot.com

Entri-Entri Berkaitan.....

8 comments:

  1. susahnakingatkalaufirsttimebarunakingatni,hehe *ayat paling panjang bm,lalalalala*

    ReplyDelete
  2. kalau masuk spell it right nih, jenuh budak2 nak mngeja,..haha

    ReplyDelete
  3. cube try bg 1 2 kat spell it right..jgn suruh budak2 tu ngeja,tp suruh jugdes eja..kalo lepas, memang confirm dorang layak jd judges SIR!!hahaha

    ReplyDelete
  4. kebanyakan nye msti kata2 yg nk dekat sama dengan kata saintifik..

    ReplyDelete
  5. perkataan paling panjang : cuba search "chemical formula for titin" confirm pening!! hahah

    ReplyDelete
  6. hahaha.. bukan setkat panjang.. terbelit2 lidah nak menyebutnya..

    ReplyDelete
  7. saya dah dapat hafal otorinolaringkologi sejak 1st time kena pegi pakar ent hosp.serdang thn 2010. tertarik dgn nama klinik tu.. betting dgn suami siapa bleh hafal dulu.. quite challenging.. tp ingat sampai bila2...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails