Skip to main content

10 Perkataan Terpanjang Dalam Bahasa Inggeris

 
 
 
 
 
Berikut ini ialah 10 perkataan terpanjang bahasa Inggeris yang Encik Billy yakin korang malas nak membacanya, betul tak?



10. Otorhinolaryngological (22 huruf)
Cabang ilmu perubatan yang berkaitan dengan rawatan terhadap sakit kepala, leher, telinga, kerongkong dan hidung.


9. Thyroparathyroidectomized (25 huruf)
Proses pemotongan kelenjar paratiroid Tiroid.


8. Radioimmunoelectrophoresis (26 huruf)
Elektroforesis untuk antigen terpisah dan antibodi dengan menggunakan antigen atau antibodi berlabel dengan radioisotop.


7. Honorificabilitudinitatibus (27 huruf)
Ini adalah perkataan terpanjang yang pernah ditulis oleh Shakespeare yang bererti "Negara yang mampu mencapai kehormatan".

6. Antidisestablishmentarianism (28 huruf)
Mula digunakan pada 1838 di Britain, ertinya proposal pengaduan dari golongan penentang yang menolak pembentukan gereja Anglican


5. Floccinaucinihilipilification (29 huruf)
Proses menentukan sesuatu yang benar-benar berharga.


4. Pseudopseudohypoparathyroidism (30 huruf)
Sebuah gangguan genetik yang mempunyai kaitan dengan tetanus dan kejang.


3. Supercalifragilisticexpialidocious (34 huruf)
Sesuatu untuk mengatakan ketika anda tidak mengatakan sesuatu.


2. Hepaticocholangiocholecystenterostomies (39 huruf)
Istilah bagi pembedahan sambungan antara hempedu dan saluran hati dan/atau antara usus dan hempedu.


1. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (45 huruf)
Penyakit peparu yang disebabkan kerana menghirup debu silika kristalin.


sumber: http://terselubung.blogspot.com

Comments

  1. susahnakingatkalaufirsttimebarunakingatni,hehe *ayat paling panjang bm,lalalalala*

    ReplyDelete
  2. kalau masuk spell it right nih, jenuh budak2 nak mngeja,..haha

    ReplyDelete
  3. cube try bg 1 2 kat spell it right..jgn suruh budak2 tu ngeja,tp suruh jugdes eja..kalo lepas, memang confirm dorang layak jd judges SIR!!hahaha

    ReplyDelete
  4. kebanyakan nye msti kata2 yg nk dekat sama dengan kata saintifik..

    ReplyDelete
  5. perkataan paling panjang : cuba search "chemical formula for titin" confirm pening!! hahah

    ReplyDelete
  6. hahaha.. bukan setkat panjang.. terbelit2 lidah nak menyebutnya..

    ReplyDelete
  7. saya dah dapat hafal otorinolaringkologi sejak 1st time kena pegi pakar ent hosp.serdang thn 2010. tertarik dgn nama klinik tu.. betting dgn suami siapa bleh hafal dulu.. quite challenging.. tp ingat sampai bila2...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.