Skip to main content

Kucing Ini Cipta Rekod Berdengkur Paling Kuat di Dunia


Seekor kucing yang diberi nama Smokey mencipta rekod berdengkur ketika tidur yang terkuat di dunia. 


Pemiliknya, Ruth Adams yang tinggal di Pitsford, Northampton, United Kingdom berkata, "Saya tidak pernah mendengar dengkuran yang sekuat ini dalam hidup saya. Malahan dengkurannya dapat menghentikan percakapan kami untuk menoleh ke arah dia."

Alat pengukur kenyaringan mencatatkan dengkuran Smokey mencapai kekuatan 92 desibel. Malahan ketika alat ini diletakkan 5 meter dari posisinya masih mencatatkan ukuran yang cukup tinggi iaitu 80 desibel. Ia adalah kekuatan yang sama seperti bunyi sebuah pesawat Boeing 737 ketika mendarat.

 

"Keadaan ini kadang-kadang melucukan kami sekeluarga, kadang-kadang menyakitkan hati, tergantung kepada mood kamu saat itu," kata Ruth yang sudah terbiasa dengan suara dengkuran kucingnya.

Dibantu oleh Diana Johnson dari pihak lembaga Perlindungan Kucing di Northampton, Ruth berniat untuk mendaftarkannya ke Guinnes World Record. Hanya sahaja pihak Guinness belum memiliki kategori khusus untuk kucing dengan dengkuran paling nyaring.source: http://www.worldrecordsacademy.org

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Gaji CEO-CEO Dan Orang Pangkat Besar di Malaysia

PEMIMPIN TERTINGGI


Berdasarkan laporan tahun yang dikeluarkan lewat tahun 2009, berikut nilai gaji pemimpin-pemimpin tertinggi Malaysia:

    Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan    Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan    Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan.    Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan