Tuesday, August 30, 2011

Ucapan Selamat Menyambut Aidilfitri Dari Vatican City

 


Vatican City menyampaikan ucapan Selamat Menyambut Aidilfitri kepada umat islam di seluruh dunia. Ucapan disampaikan melalui media elektronik yang dikeluarkan Oleh Dewan Perhubungan Untuk Dialog Antaragama Kota Vatikan.


Selain ucapan Selamat Menyambut Aidilfitri, juga disampaikan beberapa pesanan lain dengan tema, “Umat Kristian dan Umat Islam: Bersatu Mengatasi Keganasan Antara Penganut Agama.”

Dalam pesanan elektronik itu, Ketua Dewan Perhubungan Untuk Dialog Antaragama, Kardinal Jean-Louis Tauran, mengajak seluruh penganut agama bersatu melawan kekerasan. Beliau mengingatkan tentang pentingnya rasa hormat, dialog, dan persaudaraan dalam pelbagai hal seperti pendidikan: rumah, sekolah, gereja dan masjid.

“Dengan demikian kita akan dapat melawan keganasan di antara penganut pelbagai agama dan menganjurkan perdamain serta harmoni di antara berbagai komuniti agama,” tulis Tauran, seperti dikutip dari laman vatican.va.


Pesanan perdamaian itu juga berisi ucapan tahniah di atas berakhirnya Ramadan setelah umat islam menjalankan ibadah puasa selama sebulan penuh. “Sepanjang bulan ini, umat Islam telah melibatkan diri untuk berdoa, berpuasa, menolong orang yang paling memerlukan dan menguatkan perhubungan  dalam keluarga dan persahabatan. Allah pasti memberkati.”

sumber: http://wap.vivanews.com/news/

Entri-Entri Berkaitan.....

1 comments:

Related Posts with Thumbnails