Skip to main content

Satu-Satunya 'Kereta Hantu' Yang Masih Ada di Dunia Ini

Kereta tranparent (lutsinar) pertama di dunia dan satu-satunya model yang masih ada pada hari ini...ia digelar sebagai 'ghost car' atau kereta hantu. 

 

Info Ringkas:
 • Kereta itu diberi gelaran 'hantu' kerana badannya yang lut sinar dan dihasilkan oleh General Motors dengan kerjasama syarikat kimia Rohm dan Haas pada harga AS$25,000 (RM75,262).
 • Model kereta itu dilengkapi dengan enjin enam silinder, brek hidraulik dan transmisi manual tiga kelajuan dihasilkan untuk Pameran Dunia New York pada 1939-1940.
 • Kereta itu diperbuat daripada kaca lut sinar Plexiglas yang pernah digunakan dalam pembuatan pesawat tentera semasa Perang Dunia II.
 • Pemilik Pontiac itu kini mewarisi kenderaan itu daripada bapanya yang membelinya dari pengumpul kereta klasik, Leo Gephart pada awal 1980-an dan berhasrat untuk melelongnya. 

Interior kereta:
 
 


Dibuat menggunakan kaca berkualiti tinggi yang digunakan dalam pembuatan pesawat...
 
 


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 

sumber: dailymail.co.uk

Comments

 1. ini kalau lelong mau juta-juta ni.. stylo je keta ni :D

  ReplyDelete
 2. ini kalau eksiden mau terus berderai ni..hehe

  ReplyDelete
 3. suka buat research ek?nice2..hehehe...

  ReplyDelete
 4. Queen F: Kereta ni memang dah kena lelong....aku dengar di sinar fm hari tu

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.