Wednesday, August 3, 2011

Satu-Satunya 'Kereta Hantu' Yang Masih Ada di Dunia Ini





Kereta tranparent (lutsinar) pertama di dunia dan satu-satunya model yang masih ada pada hari ini...ia digelar sebagai 'ghost car' atau kereta hantu. 

 

Info Ringkas:
  • Kereta itu diberi gelaran 'hantu' kerana badannya yang lut sinar dan dihasilkan oleh General Motors dengan kerjasama syarikat kimia Rohm dan Haas pada harga AS$25,000 (RM75,262).
  • Model kereta itu dilengkapi dengan enjin enam silinder, brek hidraulik dan transmisi manual tiga kelajuan dihasilkan untuk Pameran Dunia New York pada 1939-1940.
  • Kereta itu diperbuat daripada kaca lut sinar Plexiglas yang pernah digunakan dalam pembuatan pesawat tentera semasa Perang Dunia II.
  • Pemilik Pontiac itu kini mewarisi kenderaan itu daripada bapanya yang membelinya dari pengumpul kereta klasik, Leo Gephart pada awal 1980-an dan berhasrat untuk melelongnya. 

Interior kereta:
 
 


Dibuat menggunakan kaca berkualiti tinggi yang digunakan dalam pembuatan pesawat...
 
 


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 

sumber: dailymail.co.uk

Entri-Entri Berkaitan.....

7 comments:

  1. ini kalau lelong mau juta-juta ni.. stylo je keta ni :D

    ReplyDelete
  2. ini kalau eksiden mau terus berderai ni..hehe

    ReplyDelete
  3. suka buat research ek?nice2..hehehe...

    ReplyDelete
  4. Queen F: Kereta ni memang dah kena lelong....aku dengar di sinar fm hari tu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails