Monday, August 1, 2011

Rainbow Eucalyptus - Pokok Pelangi Yang Indah dan Menakjubkan





Sekali anda memandang pokok yang diberi nama 'The Rainbow Eucalyptus' ini,  pasti anda menganggap batang pokok ini telah dicat atau dilukis dengan corak-corak tertentu. Jika itu tanggapan anda, tentunya anda silap kerana ianya adalah satu fenomena alam semulajadi yang menakjubkan.


Info Ringkas:
  • Pokok ini dapat tumbuh tinggi sehingga 70 meter dan biasanya tumbuh untuk diambil kayunya,digunakan untuk membuat kertas putih.
  • Pokok-pokok berkulit itu tumbuh setiap tahun,tapi tidak pada waktu yang sama.
  • Kerana kulit penutupnya hilang,kulit hijau didalamnya terdedah secara meluas,setiap kulit baru pertama berubah kebiruan,kemudian oren,ungu dan merah. Hal ini menciptakan kesan pelangi yang membuat pokok-pokok ini begitu indah untuk dilihat.
  • Pokok ini dapat ditemui di New Guinea,New Britain dan Filipina

Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 

sumber: http://mforum.cari.com.my

Entri-Entri Berkaitan.....

11 comments:

  1. nak cari pokok ni kat sabah juga la..cantik

    ReplyDelete
  2. billy nape kebanyakkan post u ni mcm diambil dari
    duniasabri.blogspot.com
    mcm post nih...
    sbb kt dunia sabri tuh pon ada mcm2 benda mcm nih pastu sama plak tuh..

    ReplyDelete
  3. 1st time masuk blog duniasabri.blogspot.com ni,
    n mmg ada persamaan beberapa entri, n persamaan tu mungkin kebetulan sb dia pun mgkin ambil dari sumber yg sama..dlm kes entri ni, encik billy ambik dr sebuah forum yg ditulis dlm bhs inggeris dan indon. dh kredit pun kt atas tu..

    ReplyDelete
  4. oh...billy kalau nk copy post2 yg en billy hantar boleh x..sbb menarik..

    ReplyDelete
  5. xkesah la mne die dpt..jnji dpt info...aku pon slalu cilok info org..

    ReplyDelete
  6. nak tengok pokok nih xyah gi luar negara, gi je mardi cameron, conform jumpe..

    ReplyDelete
  7. kenapa bisa jadi warna warni begitu pohonnya.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails