Skip to main content

Rainbow Eucalyptus - Pokok Pelangi Yang Indah dan Menakjubkan





Sekali anda memandang pokok yang diberi nama 'The Rainbow Eucalyptus' ini,  pasti anda menganggap batang pokok ini telah dicat atau dilukis dengan corak-corak tertentu. Jika itu tanggapan anda, tentunya anda silap kerana ianya adalah satu fenomena alam semulajadi yang menakjubkan.


Info Ringkas:
  • Pokok ini dapat tumbuh tinggi sehingga 70 meter dan biasanya tumbuh untuk diambil kayunya,digunakan untuk membuat kertas putih.
  • Pokok-pokok berkulit itu tumbuh setiap tahun,tapi tidak pada waktu yang sama.
  • Kerana kulit penutupnya hilang,kulit hijau didalamnya terdedah secara meluas,setiap kulit baru pertama berubah kebiruan,kemudian oren,ungu dan merah. Hal ini menciptakan kesan pelangi yang membuat pokok-pokok ini begitu indah untuk dilihat.
  • Pokok ini dapat ditemui di New Guinea,New Britain dan Filipina

Lagi gambar-gambar menarik:


 
 
 
 
 

sumber: http://mforum.cari.com.my

Comments

  1. nak cari pokok ni kat sabah juga la..cantik

    ReplyDelete
  2. billy nape kebanyakkan post u ni mcm diambil dari
    duniasabri.blogspot.com
    mcm post nih...
    sbb kt dunia sabri tuh pon ada mcm2 benda mcm nih pastu sama plak tuh..

    ReplyDelete
  3. 1st time masuk blog duniasabri.blogspot.com ni,
    n mmg ada persamaan beberapa entri, n persamaan tu mungkin kebetulan sb dia pun mgkin ambil dari sumber yg sama..dlm kes entri ni, encik billy ambik dr sebuah forum yg ditulis dlm bhs inggeris dan indon. dh kredit pun kt atas tu..

    ReplyDelete
  4. oh...billy kalau nk copy post2 yg en billy hantar boleh x..sbb menarik..

    ReplyDelete
  5. xkesah la mne die dpt..jnji dpt info...aku pon slalu cilok info org..

    ReplyDelete
  6. nak tengok pokok nih xyah gi luar negara, gi je mardi cameron, conform jumpe..

    ReplyDelete
  7. kenapa bisa jadi warna warni begitu pohonnya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.