Wednesday, August 3, 2011

Kajian Dapati Pengguna Internet Explorer Miliki IQ Yang Rendah...Betulke?





No hard feeling okey buat pengguna-pengguna Internet Explorer. Satu kajian terbaru mendapati para pengguna perisian Internet Explorer (IE) adalah bodoh kerana mereka memiliki purata tahap kecerdasan intelektual (IQ) cuma 80.
 

Internet Explorer (IE) yang mula digunakan pada awal 1990-an merupakan sistem operasi komputer popular ciptaan firma Microsoft yang diterajui bilionair, Bill Gates.

Kajian tersebut dilakukan oleh firma perunding Kanada, AptiQuant yang menguji 101,326 orang berusia 16 tahun dan ke atas dari pelbagai negara termasuk AS, Kanada, Britain, Australia serta New Zealand.

Mereka diminta mengambil ujian IQ manakala sistem operasi dan lokasi komputer mereka direkodkan menerusi alamat protokol Internet (IP).


Hasil Kajian: 
  • Kajian mendapati mereka yang menggunakan IE rata-ratanya hanya memiliki IQ cuma sekadar 80.
  • Menurut skala IQ, kepintaran manusia normal ialah 100 manakala angka 80 dan ke bawah menunjukkan seseorang itu mengalami terencat akal.
  • Kajian sama mendapati pengguna sistem operasi Firefox atau Google Chrome memiliki IQ melepasi tahap normal iaitu sekitar 110. 
  • Pengguna sistem operasi Opera atau Camino dikategorikan sebagai paling bijak dengan tahap IQ sekitar 120.

Kajian tersebut merumuskan bahawa IE masih popular dalam kalangan jutaan pengguna kerana ia mudah dan seseorang itu tidak memerlukan IQ yang tinggi untuk menggunakannya.


p/s: mungkin ada betulnya kajian ini, mungkin juga tak...tapi untuk merumuskan seseorang tu sebagai 'bodoh' atau 'terencat akal' sebab menggunakan Internet Explorer adalah sesuatu yang keterlaluan. Kesian bagi mereka yang menggunakan IE...(",)

sumber: kosmo


Entri-Entri Berkaitan.....

4 comments:

  1. wow... nice facts... tapi tak sesuai lah... rasanya masih banyak faktor yang perlu dipertimbangkan...

    ReplyDelete
  2. huhu..dulu pon suka ie..tp bila dah kenal mozilla n chrome tros bertukar..hehe..mungkin adanye peningkatan IQ disitu??haha

    ReplyDelete
  3. huhu..bru bace dalam paper pg td. nice info.. ^_^

    ReplyDelete
  4. aah la xpatut kata org bodoh mcm tu jer ...

    haha..dulu sy p'guna tegar IE tp skrg dah beralih ke firefox ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails