Sunday, August 28, 2011

Cara-Cara Membuat Telur Rebus Berwarna-Warni





Menarik jugak kalau dapat buat efek telur rebus yang berwarna-warni macam kat bawah ni...bukannya susah pun, senang jer...lagipun selamat dimakan. Teknik-teknik dibawah amat sesuai bagi mereka yang menyukai sesuatu yang berseni. Nak buat hantaran untuk majlis bertunang dan kahwin pun boleh...


Cara-caranya:

1. Masukkan telur ke dalam air untuk direbus


2. Rebus telur sampai mendidih


3. Retak-retakkan kulit telur yang telah siap direbus


4. Hasil telur yang telah diretakkan


5. Sediakan pewarna makanan


6. Masukkan telur ke dalam plastik, kemudian tuangkan pewarna ke celah-celah retakan telur


7. Bungkus telur dengan plastik agar warnanya menjadi rata


8. Keluarkan telur dari plastik, kemudian alirkan dengan air bersih


9. Kupas kulit telur yang telah diwarna


 10. Siap sudah! Boleh dihias mengikut citarasa dan kreativiti


11. Isi dalam telur

source: http://izismile.com/

Entri-Entri Berkaitan.....

16 comments:

  1. wah!!! Boleh cuba nie... Thanks 4 da info! :)

    ReplyDelete
  2. wow! konfem nak cuba!! best ni klu buat bunga telur! takyah nak deko2 sgt coz telur saja pun da lawa..mekasehhhh!

    ReplyDelete
  3. smart arh,..nak wt cni ar time kenduri kawen nanti..lalala

    ReplyDelete
  4. "cun r..ley cbe ni..mst gmpk kn..tkzut owg yg nk mkn tlo tu..huhu..slp2 xmkn..cz cntk cngt..

    ReplyDelete
  5. mm..tuk hiasan mgkin boley..
    p tuk makan tidak la..ehehe..
    ape2 pun thanks 4 de info...
    menarik!

    ReplyDelete
  6. memang comel betul..boleh lah dimakan ingatkan nak kena sapu cat ke apa takut juga

    ReplyDelete
  7. cantek sngt2..haha

    ReplyDelete
  8. sayang plak nk mkn...cntik sgt.. =P

    ReplyDelete
  9. pasni nak buat. idea utk doorgift nnti :D

    ReplyDelete
  10. lihat hadiah perkahwinan http://www.pixelworks.com.my/

    ReplyDelete
  11. eumm jadi lebih berselera makan telur...

    ReplyDelete
  12. idea yang simple tetapi sangat hebat!

    ReplyDelete
  13. bagus warnanya biar anak senang makan telur

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails