Skip to main content

Ada Apa Dalam Kaa'bah?

Rasanya ramai yang tak tahu (termasuklah Encik Billy sendiri) tentang apa yang ada di dalam Kaa'bah? Hanya orang-orang tertentu saja yang dibenarkan masuk ke dalam Kaa'bah. Pintu Kaa'bah sendiri hanya dibuka 2 kali setahun iaitu sebelum Ramadhan dan sebelum musim Haji. Jadi tak ramai yang tahu tentang isi bangunan yang menjadi kiblat umat Islam di seluruh dunia ini.


Pemegang kunci Kaa'bah, Syeikh Abdul Qadir mengatakan lantai Kaabah dibuat dari granit berwarna putih dan sebahagian dindingnya juga dilapisi granit. Di dalamnya terdapat sebuah hijab berwarna Hijau, emas, Perhiasan, dan pintu Taubat. Pintu ini dibuat daripada emas.
 

Beliau mengungkapkan di dalam Kaabah terdapat sebuah jubin berwarna gelap yang merupakan tempat Nabi Muhammad meletakkan kepalanya ketika letih. Terdapat pula Sejumlah lampu dari zaman Empayar Ottoman dibuat dari tembaga, Perak, dan gelas berhiaskan ayat-ayat Al-Quran.


Berikut gambaran secara ringkas tentang apa yang ada di dalam Kaabah: 

    * Hanya ada 3 tiang di dalam Kaa'bah
    * Terdapat sebuah meja kecil untuk meletakkan barang-barang seperti minyak wangi dan alat membakar kemenyan.
    * Terdapat dua jenis bekas lampu-lampu yang tergantung dari rasuk silang berhampiran siling
    * Tiada sebarang lampu elektrik di dalamnya
    * Dinding dalaman dilapisi dengan marmar separuh jalan ke bumbung.
    * Seluruh lantai dibuat daripada marmar kecuali sebahagian kecil yang dipanggil "Rukhamat Humra".
    * Tablet dengan inskripsi Al-Quran dalam marmar.
    * Bahagian atas dinding ditutup dengan kain hijau yang dihiasi dengan ayat-ayat Al-Quran bersulam emas.
    * Tiada tingkap di dalamnya
    * Hanya terdapat satu pintu
    * Ruang ini boleh menampung kira-kira 50 orang

 


 
 
 
 
  Untuk gambaran lebih jelas sila tonton klip video di bawah:


source: http://www.chillnite.com, http://islamgreatreligion.wordpress.com, http://www.tohir.co.za/

Comments

  1. xde org taajub ke tgk artikel ni?klu artikel yg ade lucah2 bukan main ramai komen..isk isssk..

    ReplyDelete
  2. Subhanallah..bru tau dalam arah kiblat kita (kaabah) ade ape..wish to go there soon..

    ReplyDelete
  3. maha besar ciptaan allah....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.