Friday, June 24, 2011

Melawat Restoren Harry Potter





Three Broomsticks Restaurant and the Hog's Head Pub


Bagi peminat Harry Potter, restoren Three Broomsticks dan Hog's Head pub bukanlah sekadar tempat untuk menjamah makanan, malah ia adalah tempat untuk merasai sendiri suasana Hogsmeade.

Restoren ini terletak di Taman Tema Universal Orlando Resort's The Wizarding World of Harry Potter, iaitu di Orlando, Florida.


Menu-menu yang dihidangkan di sini adalah mengikut tema Harry Potter dengan sentuhan seni kulinari British. Mengikut pengasasnya, Steven Jayson, menu-menu yang dihidangkan di restoren ini memerlukan masa selama 3 tahun untuk melakukan kajian.

" Ini merupakan satu cabaran yang unik bagi pasukan kulinari. Untuk mencedok setiap apa yang ditulis di dalam novel Harry Potter dan imej daripada filemnya untuk dijadikan satu set menu yang membangkitkan emosi buku-buku Harry Potter merupakan satu cabaran yang hebat." Ujar Jayson.

" Apabila kami membawa versi akhir minuman butterbeer kami kepada J.K Rowling di Edinburgh, beliau meneguk sedikit, kemudian tersenyum ke arah kami sambil berkata, 'Yes chef, this is it."


Antara menu-menu yang terdapat di sini:

 
 
 
 
 
 


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 

entri hasil perah otak encik Billy, sila bagi kredit kalau nak copy...

source: http://articles.orlandosentinel.com, http://blogs.orlandosentinel.com

Entri-Entri Berkaitan.....

12 comments:

  1. wooooo..tak mudah harry potter..macam2 ado..huhuhu

    ReplyDelete
  2. wahhhhh bestnya.nk g jugak.hehehe

    ReplyDelete
  3. awesome..!!! camner la diorang dpt idea ni...

    ReplyDelete
  4. waa!!! nak jugak... shira minat gile dgn filem harry Potter.
    Sume koleksi novelnya shira aada.... bestnya!! nak jugak restoran ni m'sia..hehhe.

    ReplyDelete
  5. Waaaah! Wish I could go there!

    ReplyDelete
  6. teringin nak pergi.. tak makan, nak pergi aje. ehehhee

    ReplyDelete
  7. halal ke? ad beer bagai...

    ReplyDelete
  8. mmg fanatik harry potter ni..

    -----------------------
    nak ajak join ohbelog.com, komuniti blogger terbaru Malaysia..
    daftar dan dapatkan traffik free..
    http://ohbelog.com/

    ReplyDelete
  9. kalau dipandang dari sudut perniagaan memang bagus
    good idea untuk bezakan dengan restoran lain
    yang aku respek dengan orang putih ni 2 benda
    satu dia kaji betul2 sebelum buat (berbaloi dengan kos)
    lagi satu dorang buat bersungguh2

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails