Skip to main content

Melawat Restoren Harry Potter





Three Broomsticks Restaurant and the Hog's Head Pub


Bagi peminat Harry Potter, restoren Three Broomsticks dan Hog's Head pub bukanlah sekadar tempat untuk menjamah makanan, malah ia adalah tempat untuk merasai sendiri suasana Hogsmeade.

Restoren ini terletak di Taman Tema Universal Orlando Resort's The Wizarding World of Harry Potter, iaitu di Orlando, Florida.


Menu-menu yang dihidangkan di sini adalah mengikut tema Harry Potter dengan sentuhan seni kulinari British. Mengikut pengasasnya, Steven Jayson, menu-menu yang dihidangkan di restoren ini memerlukan masa selama 3 tahun untuk melakukan kajian.

" Ini merupakan satu cabaran yang unik bagi pasukan kulinari. Untuk mencedok setiap apa yang ditulis di dalam novel Harry Potter dan imej daripada filemnya untuk dijadikan satu set menu yang membangkitkan emosi buku-buku Harry Potter merupakan satu cabaran yang hebat." Ujar Jayson.

" Apabila kami membawa versi akhir minuman butterbeer kami kepada J.K Rowling di Edinburgh, beliau meneguk sedikit, kemudian tersenyum ke arah kami sambil berkata, 'Yes chef, this is it."


Antara menu-menu yang terdapat di sini:

 
 
 
 
 
 


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 

entri hasil perah otak encik Billy, sila bagi kredit kalau nak copy...

source: http://articles.orlandosentinel.com, http://blogs.orlandosentinel.com

Comments

  1. wooooo..tak mudah harry potter..macam2 ado..huhuhu

    ReplyDelete
  2. wahhhhh bestnya.nk g jugak.hehehe

    ReplyDelete
  3. awesome..!!! camner la diorang dpt idea ni...

    ReplyDelete
  4. waa!!! nak jugak... shira minat gile dgn filem harry Potter.
    Sume koleksi novelnya shira aada.... bestnya!! nak jugak restoran ni m'sia..hehhe.

    ReplyDelete
  5. Waaaah! Wish I could go there!

    ReplyDelete
  6. teringin nak pergi.. tak makan, nak pergi aje. ehehhee

    ReplyDelete
  7. halal ke? ad beer bagai...

    ReplyDelete
  8. mmg fanatik harry potter ni..

    -----------------------
    nak ajak join ohbelog.com, komuniti blogger terbaru Malaysia..
    daftar dan dapatkan traffik free..
    http://ohbelog.com/

    ReplyDelete
  9. kalau dipandang dari sudut perniagaan memang bagus
    good idea untuk bezakan dengan restoran lain
    yang aku respek dengan orang putih ni 2 benda
    satu dia kaji betul2 sebelum buat (berbaloi dengan kos)
    lagi satu dorang buat bersungguh2

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.