Skip to main content

Kereta Api Tergantung Yang Menakjubkan di Jerman





Sekali imbas, keretapi ini tidak ada bezanya dengan monorail yang terdapat di Kuala Lumpur. Ia tetap bergerak pada satu landasan seperti monorail, tetapi sebaliknya, ia kini bergerak dalam keadaan terbalik. 


Info Ringkas:
  • Di German, perkhidmatan keretapi ini dinamakan Schwebebahn, atau dalam bahasa Melayunya disebut sebagai keretapi terapung. Nama rasmi perkhidmatan ini adalah Einschienige Hangebahn System Eugen Langen.
  • Ia merupakan perkhidmatan sistem monorail tertua di dunia.
  • Mula dibina pada tahun 1900 dan beroperasi pada 1901, keretapi ini masih terus beroperasi sehingga kini walaupun menghadapi pelbagai kemalangan dan kekacauan ketika ke-2-2 perang dunia yang lalu.
 
 
 Schwebebahn mula dibina pada 1900
  • Sejarah keretapi ini bermula lebih awal lagi iaitu pada tahun 1824 apabila seorang jurutera German, Carl Eugen Langen membangunkan pelan untuk membina keretapi ini. Pada 1897, prototaip keretapi ini diuji, diikuti fasa pembinaan pada 1900 dan mula beroperasi pada 1901.
  • Hari ini, keretapi tergantung ini meliputi jarak 13.3 km dengan mempunyai 20 hentian. Ia membawa sebanyak 75,000 penumpang sehari atau 25 juta penumpang setahun.

Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
 

source: http://www.environmentalgraffiti.com, http://www.funalso.com

Comments

  1. besst..malaysia x nk buat satu ker?

    ReplyDelete
  2. kalo mlsia wat...nnt ape kata org... engneer mlsia mniru2 plak..wat cara lain.hohooo..

    ReplyDelete
  3. uiissshhh dh mcm naik roller coster rasanya ni.

    ReplyDelete
  4. wow cool.. macam train yang ada kat genting first world :)

    ReplyDelete
  5. i dont think this is cool.why would u go for a hard way?a lot of thing need to be considered if you make it that way.just make it like normal railway.

    ReplyDelete
  6. @sweatypinky if not mistaken dkt melaka dulu pernah dicadangkan untuk develop train mcm ni...just search keyword Melaka Aerorail, korang akan dpt tgk konsep dia sebijik mcm hanging train ni

    ReplyDelete
  7. tak payah naik roller costerlah jwbnya. huhu

    ReplyDelete
  8. "keretapi ini masih terus beroperasi sehingga kini walaupun menghadapi pelbagai kemalangan"
    memang menakutkan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.