Skip to main content

Dapur Yang Dibuat Keseluruhannya Daripada Coklat dan Gula-Gula


Dikenali sebagai seorang yang obses terhadap coklat, seorang lelaki membangunkan sebuah replika dapur di rumahnya yang keseluruhannya diperbuat daripada coklat dan gula-gula! Nah, sekarang memang wujud dapur seperti dalam cerita dongeng Hansel & Gritel.


Info Ringkas:
  • Lelaki bernama Alain Roby ini merupakan seorang chef yang berasal dari Geneva, Switzerland.
  • Sebelum ini dia pernah membangunkan sebuah pencakar langit yang diperbuat daripada coklat setinggi 20 kaki dan sebuah pokok krismas setinggi 22 kaki. Kedua-dua replika ini mendapat pengiktirafan daripada Guinnes Book of Records.


  • Untuk membuat replika dapur ini, Alain Roby mendapat tajaan coklat daripada Callebaut, iaitu sebuah pengeluar coklat berasal dari Belgium.
  • Coklat-coklat itu dilelehkan di dalam cetakan coklat yang dirancangnya sendiri, lalu menyambung setiap bahagian cetakan itu menggunakan coklat juga. Setelah itu, ia akan dipahat mengikut bentuk yang diingini. 
  • Projek ini memakan masa berbulan-bulan dan Alain masih terus memperbaikinya dari semasa ke semasa. 


source: http://seadanyadeh.blogspot.com

Comments

  1. sedap nyer! nk g kdai la bli cokelat..haha

    ReplyDelete
  2. Cam geli pun ade, w/pun cedap...huhu...

    ReplyDelete
  3. waa...hansel n greetel!

    ReplyDelete
  4. x cair ke coklat2 2

    ReplyDelete
  5. wow..awesome..p x jd makanan semut kew dapur tuu eyt..hihii

    ReplyDelete
  6. tak payah g kedai beli cokelat. pergi kat dapur makanlah puas2.. hehe

    ReplyDelete
  7. ha'a la sngt, yg bestnyer, kalu tngh stress ke lapar ke, makan jer kabinet dengan sink2 tu, habis cerite, sudah kenyang hati pun senang! hahaha!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Ultraman dan Adik-Beradiknya Dari Masa ke Masa

Ultraman berasal dari Nebula M78. Ia adalah seorang pakar di Space University dan merupakan anggota Space Garrison. Dikisahkan pula, Ultraman turut mempunyai keluarga di planet itu. Ayahnya adalah direktor  Space Security Board dan ibunya adalah guru di sekolah Ultra.